De Stad

Gezonde zwangerschap en een goede start

Hoe zorgen we voor een gezonde zwangerschap en een goede start voor alle kinderen in de stad?
donderdag 7 dec 2017, 19.30
do 7 dec 2017, 19.30
Studio

Als je zwanger bent, wil je daar vooral van kunnen genieten. De meeste zwangerschappen verlopen gelukkig ook zonder problemen en veel kinderen komen ook gezond ter wereld. Maar om een nieuw kind een goede start te geven is meer nodig dan medische zorg. Veel factoren in het sociaal-maatschappelijk domein spelen een minstens zo belangrijke rol. Samen met wetenschappers, beleidsmakers en zorgprofessionals uit de praktijk gaan we in gesprek over hoe we alle kinderen in de stad een nog betere start kunnen geven.

  • Wat is er de afgelopen periode allemaal gebeurd om te zorgen dat elk kind in Amsterdam een goede start krijgt? Wat heeft deze inspanning opgeleverd? En hoe staat Amsterdam ervoor in vergelijking met andere steden? Arnoud Verhoeff, hoofd Epidemiologie, Gezondheidsbevordering en Zorginnovatie van de GGD Amsterdam presenteert zijn inzichten.
  • Koos van der Velden, hoogleraar Public Health aan de Radboudumc Nijmegen, vertelt over het belang van een verbinding tussen het medisch-verloskundig en sociaal-maatschappelijk domein. Hoe kan de zorg, de maatschappij en de stad anders worden ingericht om de bestaande gezondheidsverschillen te verkleinen?
  • Hoe ziet een ideale zwangerschap eruit? We vragen het aan Marijn van Dooren-de Boone, verloskundige in Amsterdam Noord en Marlies Rijnders, onderzoeker verloskundigen TNO.
  • Wat kunnen wij doen om de ideale zwangerschap voor iedereen te verwezenlijken? We praten met een panel van beleidsmakers en bestuurders. Met onder meer Christine Pollmann (gemeente Amsterdam), Femmy Muller (Zilveren Kruis), Arsalan Ataie (kraamzorg Mijn Baby), Tineke van Schuppen (EVAA) en Femke Breman (JGZ GGD Amsterdam en OKT Amsterdam).
donderdag 7 dec 2017, 19.30
Studio
Deze 73 mensen waren aanwezig