Creatieve Industrie

Gezond is anders

Dé maandelijkse talkshow voor de creatieve industrie, deze keer creatief met tampons en pillen!
dinsdag 5 apr 2016, 20.00
di 5 apr 2016, 20.00
Expo

De medische wereld, het lichaam, de apotheek: misschien geen begrippen waarbij je meteen denkt aan creatieve ideeën. Toch is deze koppeling wellicht makkelijker gemaakt dan je zou verwachten. What’s Up? Van Pakhuis de Zwijger is dé maandelijkse talkshow voor de creatieve industrie en deze maand staan er weer vier toffe sprekers op het podium die ons laten zien dat creativiteit en gezondheid juist heel goed samen gaan.

Yoni

Mariah Mansvelt Beck was 30 toen ze erachter kwam dat zij zich in een voorstadium van baarmoederhalskanker bevond. Toen zij samen met best friend Wendelien Hebly op zoek ging naar biologisch katoenen producten ondervonden zij al snel dat de meeste tampons of maandverband in het schap vaak zorgwekkende ingrediënten bevatten. Schokkend, want dit zijn toch producten die vrouwen maandelijks gebruiken dichtbij of in een van de meest absorberende delen van hun lichaam. Hier moet verandering in komen vonden zij. Met hulp van designbureau Thonik werd Yoni geboren en startten zij hun crowdfundingscampagne ‘Chemicals are not for pussies’. Hun doel? ‘To keep chemicals away from vaginas globally’.

https://youtu.be/FCjcMXenzzw

De Mobiele Medicijnfabriek

Medicijnen – weet jij precies wat er allemaal in zit? En hoe blijven we nou eigenlijk echt gezond en fit? Dit zijn vragen waar de Mobiele Medicijnfabriek van Circus Engelbregt wel raad mee weet. Circus Engelbregt is een initiatief van Martijn Engelbregt en ontwerpt kunstprojecten die de sociale duurzaamheid in de wereld vergroten. Met de Mobiele Medicijnfabriek ontmoeten gezondheid, verantwoordelijkheid, sociale cohesie en de zorg om natuur en milieu elkaar aan de werktafel. Deelnemers fabriceren hun eigen medicijn gebaseerd op persoonlijke klachten en halen daarbij de ingrediënten rechtstreeks uit de natuur. Hoe dit precies werkt? Pavèl van Houten komt vertellen.

Pill Checker

Gewaarschuwd voor verkeerde (party)pillen, dat worden we vaak genoeg. Toch nemen veel mensen nog steeds XTC-pillen zonder te weten wat ze nou daadwerkelijk in hun lichaam stoppen. Verbieden werkt hierbij niet, wat we moeten doen is juist meer informatie verstrekken, vindt Nick Jong. Hij ontwierp de app Pill Checker, met bijbehorende macrolens. Deze app vergelijkt je pil met een lijst van meest gevaarlijke pillen op de markt en als deze zich bevindt in de top 5 wordt je meteen gewaarschuwd. Daarnaast krijg je tips voor eerste hulp in geval van nood en informatie over drugs.

Sander Pleij

Sander Pleij was een cyborg, een fysieke samenstelling van mens en machine. Klinkt futuristisch? Toch is het vandaag de dag echt niet zo gek meer. Sander had namelijk ‘gewoon’ een klein computertje in zijn rug, met batterijen en draden die naar zijn hersenen liepen. Hij controleerde de impulsen van het apparaat met een afstandsbediening om zo clusterhoofdpijn tegen te gaan, waar hij flink veel last van had. Een experiment wat voor hem niet zo goed uitpakte. Op een dag werd hij zo gek bij de gedachte van een computer in zijn lichaam, dat hij niets liever wilde dan weer gewoon mens zijn. Over zijn paniekaanvallen en gedachten bij dit apparaat komt Sander vertellen.

dinsdag 5 apr 2016, 20.00
Expo
Deze 25 mensen waren aanwezig