De Stad
Wij Bouwen De Stad 5

Gezocht: Bouwvrouwen

Hoe maken we de weg vrij voor meer vrouwen in de bouwsector? Een avond naar aanleiding van de Cobouw Bouwvrouwen Top 50.
donderdag 13 jun, 20.00
do 13 jun, 20.00
Studio

Anno 2019 zijn vrouwen in de bouwsector nog altijd zeldzaam. Het aantal vrouwen met een technische opleiding neemt toe, toch verliest de sector bijna negentig procent van deze vrouwen nog voordat zij hun eerste stap op de werkvloer zet. Ligt het aan een mannencultuur of speelt een gebrek aan rolmodellen een veel grotere rol? En welke tips kunnen succesvolle bouwvrouwen meegeven aan talenten in de dop? Op deze avond gaan we het gesprek aan met inspirerende vrouwen, onderwijsinstituten en ervaringsdeskundigen.

Met in dit programma onder anderen

Aukje Kuypers
Algemeen directeur Kuijpers, zakenvrouw van het jaar 2018
Marije de Leeuw
Redacteur Cobouw
Klaartje Molthof
Adjunct Directeur Plegt-Vos West
Constanze Renzelmann
Ketenspecialist BAM
Liesbeth Bresser
Timmerbedrijf Timbres
Jessica Bruintjes
Kraanmachinist RKB
Cocky Booij
Directeur VHTO
Nienke Bronk
Docent Bouwen, Wonen & Interieur bij Montessori College Oost Amsterdam
Nathal Bakker
Voorzitter Bouwnetwerk

Wat gaan we doen?

We beginnen de avond met Marije de Leeuw, namens Cobouw de initiator van de Bouwvrouwen top 50. Zij zal ons inwijden in de masculiene en feminiene kanten van de bouwsector, daarnaast vertelt ze hoe de lijst tot stand is gekomen.

Nadat Aukje Kuypers, CEO van het familiebedrijf Kuijpers, in 2018 al werd verkozen tot Zakenvrouw van het Jaar, volgde in 2019 de titel Bouwvrouw van het jaar. Op deze avond vertelt ze over het geheim achter haar succes en deelt ze haar ervaringen als topvrouw.

Hierna zullen we met Cocky Booij van het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen in de betà/techniek (VHTO) spreken over hun onderzoeken naar genderstereotyperingen op de basisschool, het belang van rolmodellen en het toepassen van maatregelen. Nienke Bronk van het Montessori College Oost zal hierbij aanschuiven. Als docent Bouwen, Wonen & Interieur heeft zij het tot haar doel gemaakt om meisjes te enthousiasmeren voor bouwopleidingen.

Topvrouw Klaartje Molthof van Plegt-Vos Bouwgroep zal samen met Constanze Renzelmann van de BAM en Nathal Bakker van Bouwnetwerk aanschuiven om het te hebben over vooroordelen en discussiepunten als ‘vrouwen zijn minder geschikt voor de bouw’ en ‘de bouw heeft een vrouwenquotum nodig’.

We sluiten de avond af met twee inspirerende vrouwen die beiden werkzaam zijn in de uitvoerende kant van de bouw: timmervrouw Liesbeth Bresser en kraanmachinist Jessica Bruintjes. Waar Liesbeth in de jaren 80 haar carrière in de bouw opstartte, begon het voor Jessica enkele jaren geleden. Met de twee generaties aan tafel zullen we bespreken wat er door de jaren is veranderd en wat zij toekomstige bouwvrouwen willen meegeven.

donderdag 13 jun, 20.00
Studio
Deze 48 mensen waren aanwezig