De Stad
Wij Bouwen De Stad 5

Gezocht: Bouwvrouwen

Hoe maken we de weg vrij voor meer vrouwen in de bouwsector? Een avond naar aanleiding van de Cobouw Bouwvrouwen Top 50.
donderdag 13 jun, 20.00
do 13 jun, 20.00
Studio
Reageer

Anno 2019 zijn vrouwen in de bouwsector nog altijd zeldzaam. Het aantal vrouwen met een technische opleiding neemt toe, toch verliest de sector bijna negentig procent van deze vrouwen nog voordat zij hun eerste stap op de werkvloer zet. Ligt het aan een mannencultuur of speelt een gebrek aan rolmodellen een veel grotere rol? En welke tips kunnen succesvolle bouwvrouwen meegeven aan talenten in de dop? Op deze avond gaan we het gesprek aan met inspirerende vrouwen, onderwijsinstituten en ervaringsdeskundigen.

Met in dit programma onder anderen

Wat gaan we doen?

We beginnen de avond met Marije de Leeuw, namens Cobouw de initiator van de Bouwvrouwen top 50. Zij zal ons inwijden in de masculiene en feminiene kanten van de bouwsector, daarnaast vertelt ze hoe de lijst tot stand is gekomen.

Nadat Aukje Kuypers, CEO van het familiebedrijf Kuijpers, in 2018 al werd verkozen tot Zakenvrouw van het Jaar, volgde in 2019 de titel Bouwvrouw van het jaar. Op deze avond vertelt ze over het geheim achter haar succes en deelt ze haar ervaringen als topvrouw.

Hierna zullen we met Cocky Booij van het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen in de betà/techniek (VHTO) spreken over hun onderzoeken naar genderstereotyperingen op de basisschool, het belang van rolmodellen en het toepassen van maatregelen.

Topvrouw Klaartje Molthof van Plegt-Vos Bouwgroep zal aanschuiven om het te hebben over vooroordelen en discussiepunten als ‘vrouwen zijn minder geschikt voor de bouw’ en ‘de bouw heeft een quota nodig’.

Nina van Arum, oprichter van topvrouwen.net, geeft een korte inspiratiesessie ‘hoe word ik een topvrouw?’ Hierbij geeft ze tips over zelfontwikkeling en zichtbaarheid.

We sluiten de avond af met twee inspirerende vrouwen die beiden werkzaam zijn in de uitvoerende kant van de bouw: timmervrouw Liesbeth Bresser en kraanmachinist Jessica Bruintjes. Waar Liesbeth in de jaren 80 haar carrière in de bouw opstartte, begon het voor Jessica enkele jaren geleden. Met de twee generaties aan tafel zullen we bespreken wat er door de jaren is veranderd en wat zij toekomstige bouwvrouwen willen meegeven.

donderdag 13 jun, 20.00
Studio
Reserveer
Deze 7 mensen zijn aanwezig