Creatieve Industrie

Gerard Wessel

De Amsterdamse kleurrijke types, toeristen en randfiguren van Gerard Wessel.
Toegang vanaf € 5.00
donderdag 12 jan 2017, 19.30
do 12 jan 2017, 19.30
Studio

Hij werkte lang voor de Nieuwe Revu, maar de Nederlandse fotograaf Gerard Wessel werd vooral bekend als 'huisfotograaf' van Herman Brood. Daarnaast legde hij dagelijks het Amsterdamse straat- en nachtleven vast met zijn analoge camera. Het resultaat is een verzameling zwart-witfoto's van volkstypes, toeristen, excentrieke performers en junkies. Afgelopen jaar verscheen zijn boek Circus Amsterdam, waarin Wessel zijn favoriete foto's heeft gebundeld.

De stad van moderne jongeren, maar ook de stad van hard taalgebruik en stinkende Afghaanse jassen in de nadagen van de Flower Power. Gerard Wessel legt al jarenlang de kleurrijke types en randfiguren uit het Amsterdamse straatbeeld vast. COVER CIRCUS AMSTERDAM 2-page-001

Amsterdam! De stad van de extravagante types, van vooruitstrevende en bizarre mode. Amsterdam, een onneembare creatieve vesting als je in de degelijke bakermat Zwolle bent opgegroeid. Pas toen ik in begin jaren tachtig op ‘het Singel’ kwam te wonen en ik stage liep bij modefotograaf Bart van Leeuwen, ging er langzaam een andere wereld voor mij open. Gretig, over ambitieus en zonder enige chroom stortte ik mij op het fotograferen van het straat- en nachtleven, geïnspireerd door grootheden die mij voor gingen. De meest geweldige onderwerpen vond ik op nog geen 500 meter van mijn huis. Gewapend met een eenvoudige Nikon FM, een Rolleiflex Wide (6×6) en een lege agenda presteerde ik op mijn best.

Op uitnodiging van Floris Bergkamp, destijds fotoredacteur bij de Nieuwe Revu, maakte hij een lange lijst tripjes: hij schoot reportages in o.a. Miami, Leningrad, Canada, Borneo, New York City, Cuba en Suriname. Daarnaast was hij de ‘huisfotograaf’ van vriend en rockster Herman Brood. In 2015 belde Hans van de Willige, eigenaar van uitgeverij Lecturis. Of hij een boek wilde maken van al zijn Amsterdam foto’s? Hij dook in zijn archieven met als resultaat Circus Amsterdam: een verzameling foto’s van excentrieke Amsterdammers. Het boek werd gemaakt met vormgeefster Regina Geerts en collega-fotograaf, vriend en ‘adviser’ Willem Poelstra. Welke keuzes heeft Wessel gemaakt voor Circus Amsterdam? En wat is het geheim van zijn straatfotografie? 

Circus Amsterdam-gerard wessel

Vormgeefster Regina Geerts en ‘adviser’ Willem Poelstra.

Toegang vanaf € 5.00
donderdag 12 jan 2017, 19.30
Studio
Deze 103 mensen waren aanwezig