De Stad

Gentle Gentrification

Wat zijn de effecten van gentrificatie en op welke manier kunnen we de negatieve kanten verzachten?
donderdag 12 mrt, 20.00
do 12 mrt, 20.00
IJ Zaal
Volg dit programma via de livestream

Nederland voert al jaren een actief mengbeleid door wijken met veel sociale huurwoningen diverser te maken.​ Dit wordt nagestreefd door midden​- en hoge segment huur- en koopwoningen toe te voegen. En met succes, oude achterstandswijken worden hot. Woningen en straten worden opgeknapt door de toestroming van economisch kapitaal en nieuwe bedrijvigheid ontpopt zich razendsnel. Echter​, de huidige bewoners voelen zich do​or de sterk stijgende woningprijzen en snel veranderende leefomgeving uitgesloten van deze opwaardering. Ze ervaren een verlies van ziel van de wijk of worden zelf verdrongen. Wat zijn exact de effecten ​van gentrificatie? En op welke manier zijn de nadelige effecten te verzachten?

Onlangs gaf Minister Van Veldhoven aan dat een betere mix van bewoners in achterstandswijken noodzakelijk is ​om de leefbaarheid te verbeteren. Dit mixen moet echter met grote zorg gebeuren om te ​bereiken dat ook de huidige bewoners en ondernemers van de wijk profiteren.​

Tijdens deze avond analyseren we de effecten van het proces van gentrification. Hierbij ​tonen we nationale en internationale voorbeelden. Daarnaast gaan we op zoek naar oplossingen om de nadelige effecten van gentrification te verzachten door in gesprek te gaan met onderzoekers, beleidsmakers, ontwikkelaars, ondernemers en bewoners.

Meer sprekers en informatie over het programma volgt spoedig.

donderdag 12 mrt, 20.00
IJ Zaal
Reserveer
Deze 17 mensen zijn aanwezig