Global Trends

Generation Screwed

Over de generatie die tegelijkertijd alles en niets heeft.
woensdag 10 jul, 20.00
wo 10 jul, 20.00
Studio

De Millennials hebben het goed; ze zijn opgegroeid in ongekende welvaart, hebben met hun smartphone de wereld binnen handbereik en feesten wat af op festivals. Toch schuilt onder dit rooskleurige beeld een donkere werkelijkheid: studieschulden, onbetaalde stages gevolgd door een aaneenrijging van flexbanen, torenhoge huurprijzen en last but not least versterkte gevoelens van stress en een groeiend aantal burn-outs. Tijd om dieper in deze tegenstrijdigheid te duiken. Kunnen we spreken van een 'Generation Screwed' of is het allemaal niet zo onheilspellend?

Hoe kijken millennials zelf tegen hun sociaal-economische positie aan en hoe zit het met ongelijkheid tussen de verschillende groepen twintigers? Wat kunnen we doen om de economische onafhankelijkheid te vergroten en te zorgen voor een gezonde mentale ontwikkeling?

Wat gaan we doen?

  • Arbeidssocioloog Fabian Dekker zal kort uiteenzetten hoe het gesteld is met de millennial. Hoeveel profiteren zij van de aantrekkende arbeidsmarkt en op welke manier heeft de flexibilisering van arbeid invloed op de jongere generatie?
  • Vervolgens gaan we met voorzitter van FNV Jong Frank van Bennekom en Fabian Dekker in gesprek over de uitdagingen op de arbeidsmarkt maar vooral ook over de oplossingen. Zo zal Frank uitleggen wat FNV Jong de komende jaren gaat doen om de positie van millennials te versterken.
  • Psycholoog en auteur van Fokking Druk en het Millennial Manifest Thijs Launspach zal een stuk voordragen uit zijn volgende boek: Werken met Millennials.
  • Thijs zal ook aanschuiven bij de volgende paneldiscussie over de mentale gevolgen van deze onzekerheden en instabiliteit op de geestelijke gesteldheid. Arno Peeters heeft een burn-out gehad, onder andere ten gevolg van de grote druk die hij ervoer om aan zijn CV te werken. Freelance journalist Sip Markink is kritisch over de keuzes die millennials maken en vraagt zich af of we elkaar niet te veel aan het opjutten zijn.
  • Tot slot gaan we met columnist en creative strategist Nadine Ridder, Martine Heijthuyzen van Wonda Women en Ilham el Khayari van Maroccan Dutch Talent Platform in gesprek over de verschillende initiatieven die zij zijn gestart om de kansen van jonge vrouwen en jongeren met een migratieachtergrond te vergroten.
woensdag 10 jul, 20.00
Studio
Deze 87 mensen waren aanwezig