De Stad

Gemeenschappelijk wonen

Wonen in zelfbeheer: wat werkt wel en niet?
dinsdag 10 okt 2017, 20.00
di 10 okt 2017, 20.00
IJ Zaal

Wonen in zelfbeheer is opnieuw in opmars in Nederland. Steeds meer huurders en kopers willen meer zeggenschap over hun wooncomplex. Zo worden er bewonersgroepen gevormd die bijvoorbeeld gezamenlijk het beheer van een wooncomplex in eigen hand nemen. Nog een stapje verder gaan de mensen die een wooncoöperatie oprichten: zij nemen als vereniging gezamenlijk het eigendom of het beheer van het complex over. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk? Hoe gaan de woningcorporaties om met deze ontwikkelingen? We gaan in gesprek met experts over de verschillende vormen van zelfbeheer en bespreken inspirerende praktijkvoorbeelden.

  • Clemens Mol van Woon weet alles over zelfbeheer en wooncooperaties. Aan de hand van voorbeelden uit binnen en buitenland laat hij ons zien wat de laatste ontwikkelingen op het gebied van zelfbeheer zijn. Wat werkt goed? En waar lopen mensen tegen aan?
  • Tineke Lupi heeft veel onderzoek gedaan voor Platform31 naar zelfbeheer en vertelt over haar conclusies en aanbevelingen.
  • In Startblok Riekerhaven van de Key hebben statushouders en studenten een belangrijke rol in het beheer van het wooncomplex. Riek Postuma vertelt over hoe dit initiatief is ontstaan en wat de ervaringen tot nu toe zijn.
  • Je eigen woning en toch de luxe en het plezier van een gemeenschappelijke extra ruimte (de cluster) en inspraak op je eigen leefomgeving? Het kan bij centraal wonen! Al bijna 30 jaar zijn er landelijk meer dan 60 centraal wonen projecten actief in Nederland. Marcel Leentvaar, bestuurslid van de landelijke vereniging centraal wonen, vertelt over het succes.
  • Hans van Zijl vertelt over zelfbeheer projecten bij Stadgenoot, zoals het WG terrein en Tetterode.
  • Frans Suijkerbuijk vertelt ons meer over misschien wel het meest vergaande voorbeeld van zelfbeheer in de stad: De Halve Wereld. Deze bewonersvereniging beheert zelf een aantal gebouwen.
dinsdag 10 okt 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 63 mensen waren aanwezig