Global Trends
Minddistrict Café 2

Gek van Geluk

Kun je gelukkig worden als je er naar op zoek bent?
dinsdag 7 jun 2016, 19.30
di 7 jun 2016, 19.30
IJ Zaal

Kun je gelukkig worden als je er naar op zoek bent? Is er in ons leven naast geluk nog voldoende ruimte voor tegenslag en teleurstelling? En hoe vind je het geluk na een depressie of verslaving weer terug? In het tweede Minddistrict Café staan we samen met de sprekers stil bij een originele invulling van het begrip ‘geluk’.

Er wordt veel gezegd en geschreven over geluk. In de boekhandel vind je het geluk in de groeiende collectie aan zelfhulpboeken, de gelukskunde wint aan populariteit en bedrijven als AirBnB en Coca Cola doen je geloven dat je bij het reserveren van een kamer of de aankoop van een blikje fris de Happiness er gratis bij krijgt.

De aanname die aan deze geluksgolf ten grondslag ligt –dat geluk maakbaar is- is zelfs wetenschappelijk onderzocht en bewezen. De Positieve Psychologie benadrukt het vermogen van de mens om zich te richten op alles wat wèl lukt in het leven. Tegenslag, teleurstelling en existentiële boosheid, angst of somberheid zingen in de positieve psychologie een toontje lager. We kunnen psychologisch verantwoord op zoek naar geluk.

Maar lukt het wel het om gelukkig te worden als je er zo hard naar op zoek bent? Moeten we wel proberen zo gelukkig mogelijk te zijn? En hoe zit het met je geluk als je een psychiatrische stoornis hebt (gehad), zoals een depressie of verslaving? Kun je het geluk dan weer terugvinden? En zo ja, hoe?

In het tweede Minddistrict Café gaat cabaretière Karin Bruers in gesprek met Psychiater Jan Swinkels, Hoofdredacteur van Psychologie Magazine Sterre van der Leer en schrijver en reclameman Marnix Pauwels, over hun visie op het hedendaags verlangen naar geluk.

dinsdag 7 jun 2016, 19.30
IJ Zaal
Deze 132 mensen waren aanwezig