Creatieve Industrie

Geen woorden maar daden

Hoe maak je een statement met je werk? Met o.a. The Vulva Gallery, Nu Ook Offline, Inside Light en Cata.Pirata.
dinsdag 7 mrt 2017, 20.00
di 7 mrt 2017, 20.00
Expo

Dé talkshow van de creatieve industrie, dit keer met vier gasten die ons wakker proberen te schudden. Door middel van verschillende kunstvormen houden deze creatieven ons een spiegel voor, zetten ze ons aan het denken, confronteren ze ons met onze eigen ongemakken en brengen ze ons een boodschap waar we - op onze eigen manier - iets mee kunnen.

The Vulva Gallery

Kijken naar vulva’s doet wonderen voor ons zelfvertrouwen, vindt illustrator Hilde Atalanta. Wat blijkt: vrouwen hebben al gauw een slecht zelfbeeld en zijn onzeker over hoe het er daar beneden uitziet. Het aantal cosmetische schaamlipcorrecties neemt de laatste jaren enorm toe. Hilde probeert met haar kleurrijke, vrolijke verzameling getekende vulva’s een boodschap de wereld in te sturen. De simpliciteit van haar body positive art laat inzien dat alles normaal is. Hierdoor is het voor de kijker mogelijk de illustraties te vertalen naar het eigen lichaam. En dat werkt, ze ontvangt dagelijks mailtjes van mensen over de hele wereld die ontroerd zijn door haar kunstvulva’s.

The+Vulva+Gallery+#10+A4+RGB+(etsy+small)

© Hilde Atalanta

Nu ook Offline

Modestudenten Annebel de Kok en Esther van Brakel stellen ons een belangrijke vraag: zijn wij ons bewust van wat wij allemaal online delen op Facebook? Met Nu ook Offline maken ze kleren met daarop teksten en foto’s die, ongevraagd, rechtstreeks van je Facebook worden gehaald. Zo confronteren zij mensen met een waarheid waar we niet allemaal even bewust mee bezig zijn. Wat als schoolproject begon voor de Willem de Kooning Academie, is uitgegroeid tot een project met een doel. ‘Facebook moet meer deel worden van je offline-identiteit, en in die zin ook ‘echter’ worden, om het gat een beetje te dichten. Een tweede punt is dat mensen, qua privacy, meer stil zouden kunnen staan bij wat ze delen. Die 800 Facebookvrienden kunnen namelijk echt alles wat je erop zet zien’, zeiden Annebel en Esther onlangs in een interview.

The Inside Light Project

Sevilay Maria van Dorst is fotograaf en bevond zich negen maanden lang op het eiland Lesbos in Griekenland om daar vluchtelingen te helpen. Ze zag hier hoe kinderen moesten omgaan met hun trauma’s en besloot hen te helpen voor hun verdere toekomst. Zo gaf zij onder andere Engelse les aan jonge vluchtelingen door het hek van een gesloten kamp. Hier ontstond het idee van The Inside Light Project. Met nog twee andere fotografen startte ze een fotografieproject voor kinderen die verkeren in ongunstige en moeilijke omstandigheden. Ze ontwikkelden een lesprogramma waar kinderen met behulp van wegwerpcamera’s nieuwe vaardigheden kunnen leren. Door momenten vast te leggen en te bespreken, proberen ze hen op een positievere manier naar hun omgeving te laten kijken, om zo hopelijk hun geestelijke gezondheid te verbeteren. De uiteindelijke foto’s van deze kinderen worden gebundeld in een boek. Steun het project via crowdfunding!

InsideLight

Cata.Pirata

Multidisciplinair kunstenares Catarina Aimée Dahms, beter bekend als Cata Pirata, werd als nageslacht van piraten (van eiland La Réunion) geboren in Zuid-Afrika. Als frontvrouw van de futuristische, pantropische band SKIP&DIE toert ze de hele wereld over. Dit zowel Zuid-Afrikaanse als Nederlandse kwartet staat bekend om een wilde mix van muziekstijlen en explosieve live- shows. Zo stonden ze ondermeer op festivals als Glastonburry, Lowlands en Noorderslag. Cata’s werk wordt gevormd door het samenvoegen van diverse culturele invloeden, vaak is het een samensmelting van tekst, muziek, illustraties, fotografie, videografie en performancekunst. In haar teksten verwerkt ze haar visie op de wereld, met vaak een maatschappelijke, sociale en politieke boodschap. Onderwerpen die dagelijks in de krant te lezen zijn. Dit maakt haar muziek niet minder dansbaar, de maatschappelijke boodschap lijkt erin te zijn gekropen. Toen ze met SKIP&DIE begon wilde ze voornamelijk dansmuziek maken.

cata

dinsdag 7 mrt 2017, 20.00
Expo
Deze 72 mensen waren aanwezig