De pijp van de "wolkenfabriek" aan de Hemweg heeft zijn laatste witte rook uitgeblazen. Door de sluiting van de Amsterdamse kolencentrale gaat hier jaarlijks 3,3 megaton CO2 minder de lucht in; volgens het kabinet keihard nodig om aan de klimaatdoelen van Parijs te voldoen. Deze avond kijken we terug en blikken we vooruit: wat heeft dit icoon betekend voor de stad? Hoe hebben de oud-medewerkers de sluiting beleefd en waar zijn zij weer aan het werk? En hoe zorgen we dat de CO2 straks niet ergens anders uit de schoorsteen komt? Een avond over een Amsterdams afscheid van steenkool, de daadwerkelijke gevolgen daarvan en de toekomst van de Hemweg als experimenteerplek voor duurzame energie.
Met in dit programma onder anderen
Lees meer
Vattenfall wil van de Hemweg een "fossielvrije hub" maken met testfaciliteiten voor elektriciteit, warmte, groene waterstof en synthetische kerosine. Bekijk hier het filmpje.
De Hemweg-kolencentrale gaat per 1 januari 2020 dicht, maar de bijbehorende uitstootrechten blijven in de markt. Dit leidt tot een waterbedeffect, betoogt Kirsten Sleven in de Volkskrant.
De Amsterdamse Hemwegcentrale heeft 25 jaar elektriciteit opgewekt, maar wordt nu gesloten om aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen. De NOS over het "emotionele proces" van de sluiting en het eerbetoon aan de voormalig werknemers.
In december kreeg Urgenda na een jarenlange juridische strijd met de Nederlandse staat ook gelijk van de Hoge Raad. De Urgenda-zaak is een belangrijke reden om sneller over te gaan tot de sluiting van de Hemweg centrale. Maar volgens Jos Cozijnsen dient de uitspraak het klimaat niet.