Creatieve Industrie

Gee ontmoet Tirino Yspol

Guillaume 'Gee' Schmidt deelt zijn ondernemerschapskennis en vertelt over het succes achter Patta.
woensdag 18 jan 2017, 19.30
wo 18 jan 2017, 19.30
Studio

Dutch Masters is een serie waarin we iedere maand succesvolle creatieven en ondernemers van Nederlandse bodem uitnodigen. Eerder waren onder andere Paul Mijksenaar, Renny Ramakers, Joost Swarte en Erik Kessels te gast. Deze maand is Guillaume "Gee" Schmidt onze Dutch Master. Tien jaar geleden zetten hij samen met Edson Sabajo hun Amsterdamse sneakerwinkel Patta op. Wat semi-illegaal begon, is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende sneakerwinkels wereldwijd. Iedere editie vragen we de Dutch Master om een Dutch Talent uit te nodigen. Deze keer is dat Tyrino Yspol, een all round creatief talent.

13923315_1131462226920845_678665348039285862_oGuillaume ‘Gee’ Schmidt 

Sneakerwinkel Patta, dat vorig jaar zijn tienjarig bestaan vierde, mag gerust het Amsterdamse toevluchtsoord voor sneakerliefhebbers worden genoemd. Die status is mede te danken aan Gee, sinds 2004 mede-eigenaar van de winkel. Geboren in Suriname en opgegroeid in Den Bosch, kwam hij op zijn achttiende naar Amsterdam voor de muziekscene. Na banen bij Fat Beats en Sony Music richtte hij tien jaar geleden met Edson Sabajo Patta op. Tegenwoordig is hun kleine winkel, gelegen in het bruisende Red Light District, uitgegroeid tot een hub voor jonge creatieven uit de mode- en kunst scene. De afgelopen jaren hebben ze samenwerkingen opgezet met toonaangevende merken waaronder Nike, Stussy, Reebok en Pigalle, maar ook buiten de landsgrenzen timmert Patta hard aan de weg. Zo openden ze in september hun eerste buitenlandse vestiging in Londen en wonnen ze de ‘Oranje Handelsmissie Fonds’ award, uitgereikt aan entrepreneurs met grote internationale ambities. Hoe ver reiken Gee’s ambities, waar komt zijn gedrevenheid vandaan en welke tips heeft hij voor jonge ondernemers?

Tirino Yspol

C Kima Ice, fotoserie door Tirino Yspol

Serie ‘Smib Calling’. © Fotograaf Kima Ice, styling Tirino Yspol

De jonge creative Tirino Yspol (20) is afkomstig uit de SMIB, beter bekend als de Bijlmer, en staat op het punt door te breken als de stylist en creative director to watch. Hij staat bekend om zijn scherpe, esthetische blik en laat zich niet makkelijk in een hokje plaatsen. Zo mag hij zich een van de vaste Patta modellen noemen, maar verzorgde hij ook de styling voor een Music State shoot én schoot hij het lookbook van rap collectief Veldentaal. Zijn bekendste werk is de fotoserie Smib Calling, een samenwerking met fotograaf Kima Ice waarin Tirino de hedendaagse levensstijl van jongeren uit de Bijlmer vastlegt. De volgende stap: een eigen kledingmerk. Wat is het idee achter zijn werk? En hoe bouwt hij aan een carrière in Amsterdam?

woensdag 18 jan 2017, 19.30
Studio
Deze 124 mensen waren aanwezig