Creatieve Industrie

#Gebouwdgeluk

Kunnen gebouwen ons gelukkiger en gezonder maken? Met o.a. UNSense, Jacqueline Bouts en EGM Architecten.
woensdag 27 jun, 20.00
wo 27 jun, 20.00
Grote zaal
Reageer

Architectuur voorziet vanzelfsprekend in behoeftes van bewoners, opdrachtgevers, beleggers, etc, maar die zijn vrijwel altijd fysiek: hoe kunnen we groter, ruimer, makkelijker leven? In deze editie van Architecture Now vragen we ons af of architecten ook kunnen bouwen voor geluk. Kunnen ze gebouwen maken waar mensen rustig, blij en zorgeloos van worden? Samen met architecten en experts uit onder andere de technologie, kunst en zorg belichten we bijzondere voorbeelden - van healing environments die ons letterlijk en figuurlijk beter maken tot happy streets. En we blikken ook alvast vooruit op het Rotterdams Architectuur Film Festival. Zo gaan we op zoek naar #Gebouwdgeluk.

Architectuur Film Festival Rotterdam

Wat is de relatie tussen film, stad en architectuur? Dat onderzoekt het Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR). Het thema van dit jaar: Building Happiness – stad en architectuur in de zoektocht naar geluk. Hiermee kijken ze of het hedendaags geluksgevoel een euforische vorm van vluchtgedrag is, of dat er in deze tijd wel degelijk nieuwe kansen voor een duurzame, inclusieve stad gegrepen worden. Welk scenario voor een leefbare en sociaal gelijkwaardige samenleving is haalbaar en welke rol spelen ontwerpers, planners, wetenschappers en politici hierin? Jord den Hollander, architect en filmmaker, geeft een sneak peak en verkent het thema met ons.

UNSense

© UNSense

Als technologie-startup en innovatieplatform onderzoekt en ontwikkelt UNSense, een arch-techbedrijf opgericht door UNStudio, technologie om de gebouwde omgeving menselijker te maken. UNSense werkt op het snijvlak van technologie en de gebouwde omgeving en wil met sociale innovatie de kwaliteit van leven verbeteren. Denk aan digitale sensoren die de gezondheid, leefbaarheid en mobiliteit in steden verbeteren of Solar Brick die energieopwekking en esthetiek integreert. Hoe beïnvloedt technologie de fysieke, mentale en sociale gezondheid van mensen in de stad? Roger Tan staat aan het roer van UNSense en deelt hun visie.

De Zaligebrug

“De Zaligebrug heeft de innigste relatie met de Rivier” schreef de jury van het Blauwe Kamer Jaarboek 2016. De 200 meter lange brug in Nijmegen, naar een ontwerp van
NEXT architects, benadrukt de dynamiek van het water en verbindt het nieuwe eiland Veur-Lent met de noordelijke Waaloever. Architectuur die het veranderende rivierlandschap laat zien en ervaren. Door het slimme ontwerp verandert de brug met de rivier mee. Stepping stones vormden bij hoogwater de looproute naar de brug, bij lagere waterstanden verandert de functie en betekenis van de elementen en vormen de blokken zitelementen voor fietsers en wandelaars. Michel Schreinemachers vertelt hoe de brug een essentieel onderdeel uitmaakt van het gebied.

Xenia

Er zijn 146 hospices in Nederland, waar doodzieke ouderen kunnen verblijven. Maar voor jongeren en jongvolwassenen was er nog geen speciale plek. Sinds 2014 is er Xenia in Leiden, een met zorg ontworpen hospice naar een idee van Jacqueline Bouts. Als verpleegkundige ontdekte ze dat er in Nederland geen voorziening bestond voor jongvolwassenen met een beperkte levensverwachting en besloot deze leemte te vullen. De locatie en het ontwerp (Piet van Veen in samenwerking met Mulder Van Tussenbroek) stellen de bewoners in staat om het normale leven van een jongvolwassene zoveel mogelijk voort te zetten. Er is een frisse en ontspannen sfeer gecreëerd door met lichte kleuren te werken en de ramen lopen door tot aan de vloer zodat bewoners ruim uitzicht hebben op de tuin, ook als zij op bed liggen. Wat is het geheim van met zorg ontwerpen?

Erasmus Medisch Centrum

© Rob van Esch

Ruim 20 jaar duurde de omvangrijke nieuwbouw voor het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De in totaal 207.000 m² nieuwbouw, ontworpen door EGM architecten, richt zich op een aantal thema’s waaronder het creëren van een Healing Environment: een omgeving waar stress wordt gereduceerd, patiënten beter herstellen, bezoekers zich welkom voelen en medewerkers optimaal kunnen werken. Naast functionele vormgeving spelen esthetische aspecten als het kleurenpalet, de materialisatie en de routing een prominente rol. Door te werken met natuurlijk groen en daglicht zijn betekenisvolle openbare en privé plekken ontworpen die het complex identiteit geven, zorgen voor oriëntatie en verbinding met de stad leggen. Willemineke Hammer vertelt hoe ze te werk zijn gegaan.

What Happened To My Buildings?

Volgens architect en kunstenaar John Körmeling begint geluk in je eigen straat, daar waar je samenwoont met je buren. Dit illustreerde hij in 2010 met Happy Street, een 450 meter lange meanderende straat waarlangs bekende Nederlandse architectuur terug te vinden is. Zo staan hier replica’s van filmhuis Cineac van architect Duiker, een gebouwtje van Dudok en een doorzonwoning van Maaskant. Het ontwerp was onderdeel van de Wereldtentoonstelling in Shanghai, met als thema Better City, Better Life. Nu, acht jaar later, blikt hij terug op zijn ontwerp.

woensdag 27 jun, 20.00
Grote zaal
Deze 71 mensen waren aanwezig