Creatieve Industrie

Gebouwde toekomstbeelden

Met o.a. Prix de Rome Architectuur-winnaar Ronald Rietveld en filosoof Erik Rietveld van RAAAF.
vrijdag 30 jun 2017, 20.00
vr 30 jun 2017, 20.00
Grote zaal

De gebouwde toekomstbeelden van RAAAF staan centraal tijdens deze editie van design talkshow Future Series. Prix de Rome Architectuur-winnaar Ronald Rietveld en filosoof Erik Rietveld vertellen over hun multidisciplinaire studio die werkt op het grensvlak van architectuur, beeldende kunst en filosofie. Met hun experimentele projecten, zoals de doorgezaagde Bunker 599, The End of Sitting en Vacant NL, wonnen ze vele internationale prijzen. Hun ruimtelijke ‘totaalervaringen’ zijn een pleidooi voor een BouwKunst die dwars door bestaande conventies heen gaat. Speciaal voor deze avond nodigen ze drie jonge ontwerpers uit die de grenzen van hun vak oprekken.

RAAAF

De multidisciplinaire en experimentele studio RAAAF startte in 2006. RAAAF maakt locatiespecifiek werk en ontwikkelde de ontwerpbenadering van ‘strategische interventies’ die voortkomt uit de achtergronden van studiopartners Ronald Rietveld en filosoof Erik Rietveld. Door een unieke werkwijze, gebaseerd op multidisciplinair onderzoek met wetenschappers en andere specialisten, verbinden RAAAF’s ruimtelijke denkmodellen lokale kwaliteiten met lange termijn strategieën. Voor RAAAF is elk project een op zichzelf staand manifest. Hun interventies zijn het resultaat van een onafhankelijke houding en onderzoeksagenda. Ze starten vanuit hun eigen fascinaties en confronteren die met urgente maatschappelijke opgaven. In de woorden van Lebbeus Woods:

What the world would be like if we were free from conventional limits… Show what could happen if we lived by a different set of rules.

Het tonen van zulke nieuwe ruimtelijke denkbeelden is het doel van ieder project.

Roosje Klap

Roosje Klap heeft een studio voor visuele communicatie, vooral grafisch ontwerp en typografie. De studio onderzoekt de experimentele grenzen van grafisch ontwerp, waarbij de nadruk op het samenwerken en de affectieve overdracht in de verschillende ontwerpdisciplines ligt. Geïnspireerd op de originele songtekst van het nummer ‘Vogue’, geschreven door Madonna and Shep Pettibone in 1990, startte Klap eerder dit jaar een one-woman campagne met als doel grote (online) zichtbaarheid te krijgen, en zodoende daarmee zo veel mogelijk 18-plussers te motiveren om tijdens de verkiezingen te gaan stemmen voor de Nederlandse Tweede Kamer. Ze stelde het ontwerp open-source beschikbaar, zodat iedereen het kon downloaden en kon verspreiden. Ze drukte de tekst op hoodies, die ze via haar vrienden verkocht op Facebook. Daarnaast ze ging de straat op in de buitenwijken van Amsterdam, om daar met bewoners en kinderen te praten en samen te wildplakken.

Ricky Rijkenberg

Licht, schaduw, contrast, structuur, oppervlak en materiaal zijn essentieel voor zowel architectuur als fotografie. Voor Ricky Rijkenberg gaat architectuur verder dan alleen gebouw en landschap. Via fotografie, tekening en drie dimensionale modellen sublimeert zij haar persoonlijke ervaring van de ruimte. Terwijl de architect ruimte schept en vormgeeft zal een fotograaf ruimte en tijd willen vangen. Juist op deze plek tussen fysieke ruimte en de fotografische afbeelding vindt Rijkenberg haar inspiratie. Ze gebruikt deze tussenruimte om verhalen te vertellen over een plek met een op het eerste gezicht onzichtbaar verleden. Opgeleid als architect en werkend in de visuele kunst onderzoekt zij de wereld tussen verbeelding en afbeelding. Tussen plek en de visuele weergave ervan. Een haast romantische zoektocht naar een architectuur die niet meer bestaat of slechts als een herinnering zich in het geheugen heeft genesteld.

Klaske Havik – Oase

Klaske Havik is universitair hoofddocent Methode & Analyse aan de TU Delft en gasthoogleraar in Architectuur aan de TU Tampere, Finland. Haar onderzoek richt zich op de relatie tussen architectuur en literatuur. Met haar boek Urban Literacy. Reading and Writing Architecture formuleerde ze een literaire benadering van de ervaring, het gebruik en de verbeelding van de plaats. Recent verscheen Writingplace: Investigations in Architecture and Literature. Ze is redacteur van het tijdschrift OASE tijdschrift voor architectuur en van Writingplace Journal for architecture and literature. Klaske Havik’s literaire werk verscheen in Nederlandse poëziebundels en literaire tijdschriften.

vrijdag 30 jun 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 209 mensen waren aanwezig