De Stad
Stadsconferentie

Gastvrij Amsterdam

Samen werken aan de integratie van asielzoekers en statushouders.
dinsdag 12 jul 2016, 16.00
di 12 jul 2016, 16.00
Hele pand

Samen werken aan de integratie van asielzoekers en statushouders: Al eeuwenlang komen mensen naar Amsterdam voor veiligheid en vrijheid, mensen die vluchten voor oorlog of vervolging. De recente hoge instroom van asielzoekers heeft geleid tot grote maatschappelijke betrokkenheid en mooie initiatieven in de stad. Amsterdammers, ondernemers, maatschappelijke organisaties en werkgevers dragen actief bij aan de opvang en het welkom heten van asielzoekers en statushouders.

Tijdens deze conferentie geven we die maatschappelijk betrokken initiatieven een podium en werken we samen aan de integratie van asielzoekers en statushouders in Amsterdam. De conferentie is het resultaat van een samenwerking tussen de Amsterdamse samenleving, asielzoekers en statushouders en de gemeente Amsterdam.

Programma

16.00 uur Zaal open
16.30 – 17.15 uur Plenaire opening

Moderator Susanne Heering opent de conferentie met feiten en cijfers over asielzoekers en statushouders in Amsterdam. Wethouder Kajsa Ollongren wordt geïnterviewd over de Amsterdamse ambitie en Loes Leatemia zal vertellen over Gastvrij Oost. Daarbij zal Vrijwilligers Centrale Amsterdam haar online platform 'hart voor een vluchteling' lanceren en zal Domenica Ghidei Biidu, plaatsvervangend lid van het College voor de Rechten van de Mens, een mini-college verzorgen.

17.30 - 18.50 uur Keuze uit vier themasessies:
--- 1. Versneld naar: werk, opleiding en ondernemerschap.

Welke vernieuwende werkwijzen ontwikkelt Amsterdam om statushouders versneld aan werk of opleiding te helpen? Wethouder Kajsa Ollongren presenteert de Amsterdamse aanpak: versneld naar werk, opleiding en ondernemerschap. De Key vertelt over maatjesprojecten met statushouders en met Accenture gaan we in gesprek over ‘Refugee Talent Hub, ecosysteem voor vluchtelingentalenten’.

--- 2. Huisvesting: nieuwe buren

Hoe zou u door uw buren ontvangen willen worden, als u naar een andere stad bent gevlucht? Een statushouder deelt een persoonlijke ervaring over wonen in Amsterdam. HOOST en Startblok Riekerhaven zijn vernieuwende voorbeelden van wonen voor statushouders: wat is hun aanpak? En we gaan in gesprek over de vraag hoe zetten we de geleerde lessen in voor statushouders die individueel in een Amsterdamse wijk terechtkomen? Daarbij zal Stichting Vluchtelingenwerk Amstel tot Zaan komen vertellen over woonvrijwilligers en de rol die zij spelen in de keten van hulpverlening.

--- 3. Actief in Amsterdam

Hoe besteed je als asielzoeker of statushouder je vrije tijd in Amsterdam? In deze themasessie delen we de ervaringen en de ambities op het gebied van sport, cultuur en netwerken. Met persoonlijke ervaringen van asielzoekers en statushouders en inspirerende voorbeelden uit de stad. En welke stappen kunnen we zetten voor 2016 en 2017?

--- 4. Asielzoekerscentra in Amsterdam

In deze themasessie wordt informatie gegeven over de komst van asielzoekerscentra in Amsterdam. OndertussenOnderweg vertelt verhalen over en van bewoners in een AZC en samen met u gaan we in gesprek over de Amsterdamse asielzoekerscentra: op weg naar een nieuwe praktijk.

19.10 uur Plenaire afsluiting

We bespreken de opbrengsten uit de themasessies. Daarna verzorgt Godfrey Lado een afsluitende column. Hij is auteur, dichter, cultureel activist, ooit gevlucht uit Soedan en nu actief Amsterdammer uit stadsdeel Nieuw-West.
Vanwege aansluiting van de gasten van de Eat to meet is het Engels de voertaal tijdens de plenaire afsluiting.

19.30 uur Eat to Meet diner

De conferentie wordt afgesloten met een Eat to Meet diner. Een reeks van diners in Pakhuis de Zwijger waar Amsterdammers en nieuw Amsterdammers elkaar kunnen ontmoeten. Met muzikale begeleiding van Orchestre Partout.

22.00 uur IDFA by Night

Vertoning van de documentaire ‘Nice People’ op het plein voor Pakhuis de Zwijger. De idealistische Patrik Andersson uit het Zweedse Borlänge besluit in de aanloop naar het wereldkampioenschap bandy – een variant op ijshockey – een team samen te stellen van Somalische immigranten, in de hoop op meer wederzijds begrip in de gemeenschap. Het leidt tot cartooneske beelden en situaties.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor de Stadsconferentie Gastvrij Amsterdam via de gele aanmeldknop. Hier kunt u ook uw voorkeur voor een themasessie opgeven en laten weten of u deelneemt aan de Eat to Meet.

Foto van Rederij Lampedusa

Amsterdam is een nieuwe rederij rijker, Rederij Lampedusa. Vanuit Noord-Afrika hebben vluchtelingen op deze boot de overtocht naar Europa gemaakt. Vanuit Amsterdam varen ze verder met en voor opvarenden op zoek naar geluk. Fotograaf Carlijn Jacobs heeft de foto gemaakt. 

dinsdag 12 jul 2016, 16.00
Hele pand
Deze 296 mensen waren aanwezig