Creatieve Industrie

Gaming About Art

Hoe gebruiken jonge makers ‘spel’ voor expressie, interactie en zelfs activatie?
donderdag 1 jun 2017, 19.30
do 1 jun 2017, 19.30
Studio

Al 80 jaar geleden legde cultuurfilosoof en historicus Johan Huizinga bloot hoe belangrijk spelen is voor onze maatschappij. Maar hoe belangrijk is spel in de kunst? In Current Practice: Gaming about Art kijken we samen met jonge makers en theoretici naar hoe ‘spel’ een tool is voor expressie, interactie en zelfs activatie. Hoe kan kunst de principes van een spel inzetten? Hoe spelen politici als Trump met onze perceptie? En hoe kan je als kunstenaar spelen met je publiek? Kortom: hoe en waarom gebruiken jonge makers ‘spel’ als tool? Van internetkunst tot politiek en performancekunst.

80 jaar na de publicatie van Johan Huizinga’s Homo Ludens is zijn werk relevanter dan ooit. In dit boek besprak hij hoe belangrijk spelen is voor een levendige cultuur en samenleving. Zo bracht hij o.a. de magic-circle onder de aandacht; een staat waarin de speler zijn waarheden en dagelijks leven achter zich laat en zich alleen bevind in de omgeving van het spel. Denk hierbij aan een first-person shooter, maar ook een voetbalveld. Tijdens Current Practice: Gaming about Art gebruiken we deze magic-circle als een theoretisch vertrekpunt en bekijken we speelse en creatieve projecten van jonge makers.

Peter van der Es en Adam Nillissen

De oprichters van het hedendaagse kunstplatform Unfair, Peter van der Es en Adam Nillissen, geven een introductie op het thema ‘Gaming About Art’ waarbij ze gebruik maken van uiteenlopende bronnen en voorbeelden.

© Unfair Amsterdam

Daan Rutten

Als cultuur- en literatuurwetenschapper en specialist op het gebied van cultuur- en ideologiekritiek weet Daan Rutten alles af van spel. Hij promoveerde afgelopen jaar met een proefschrift over de Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans en de filosofie en ethiek van het spel: De ernst van het spel. Tijdens Gaming About Art licht hij de grondbeginselen van spelen toe. Waarom is spel zo belangrijk in onze maatschappij?

Joan Heemskerk

© JODI

JODI is een kunstenaarsduo bestaande uit Joan Heemskerk, present op deze avond, en Dirk Paesmans. Ze zijn de pioniers van web-art en hebben inmiddels een iconische status. In de jaren ’90 waren ze een van de eerste kunstenaars die het web onderzochten en gebruikten als platform en vooral als materiaal voor hun kunstpraktijk. In hun rijke oeuvre hebben ze daarnaast veel games ontwikkeld, en gemodificeerd. Tijdens Gaming about Art vertelt Joan over hun werk én licht het toe door middel van een real life interventie. 

Ludwig Bindervoet 

Film- en televisie acteur Ludwig Bindervoet richtte in 2010 tijdens zijn opleiding aan de Toneelacademie Maastricht met enkele medeleerlingen perfomancecollectief Urland op. Sindsdien timmeren ze flink aan de weg en zijn ze geliefd door pers én bezoekers. Tijdens Gaming about Art vertelt Ludwig hoe ze bij Urland het idee van spel inzetten. Zo gebruiken ze regelmatig gaming aesthetics en creëerde ze samen met Oneseconds in 2016 zelfs een spel genaamd Evil Weblords II; een spel in de vorm van een 12 meter brede mediamuur die te bespelen was in de Rotterdamse Schouwburg. 

donderdag 1 jun 2017, 19.30
Studio
Deze 73 mensen waren aanwezig