Global Trends

Future Fashion

Hoe maken we mode meer duurzaam, eerlijk en sociaal? Hoe stoppen we Fast Fashion?
woensdag 12 dec 2018, 20.00
wo 12 dec 2018, 20.00
Grote zaal

De mode- en kledingindustrie heeft zich ontwikkeld tot een gruwelijk systeem van ‘Fast Fashion’. De productietijd tussen de catwalks in Parijs, Londen en Milaan en de kledingrekken van de grote ketens als H&M en Zara is almaar korter. Elk jaar worden 100 miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd, waarvan een derde nooit wordt gedragen. Hoe maken we de mode-industrie toekomstbestendig? Wat is de rol van hergebruik van kleding? Kunnen we kleren maken van gerecyclede materialen en nieuwe stoffen op basis van plastic en planten? Nieuwe technologie dwingt ons om ook anders te kijken naar de manier hoe we ons kleden. Gaan we naar een toekomst waar we een kledingstuk kunnen dragen dat verandert met onze stemming, zichzelf repareert en nooit meer hoeft te worden gewassen?

De afgelopen weken hebben 184 Future Fashion Pioniers zich gemeld bij VPRO Tegenlicht. Allemaal hebben zij een idee om de vervuilende en asociale mode-industrie aan te pakken. Een aantal van hen komen op woensdag 12 december in Pakhuis de Zwijger hun idee pitchen voor een vakkundige jury en het publiek. Hoe kunnen we de Fast Fashion keten integraal veranderen? Hoe gaan we van een industrie die steunt op uitbuiting, naar een industrie die steunt op eerlijke samenwerking? En wie heeft het beste idee volgens de jury om dit waar te maken?

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met een achtergrondgesprek met de jury: José Teunissen, Peter Leferink en Jasna Rokegem. Wie zijn zij? Hoe hebben ze naar de uitzending gekeken? En hoe moeten we de Fast Fashion keten volgens hen veranderen?
  • Daarna volgen korte presentaties van de gekozen Future Fashion Pioniers: Fabienne van der Weiden en Jessica Joosse van LABELEDBY, Ista Boszhard en Cecilia Raspanti van Waag’s TextileLab Amsterdam, Chiara Spruit van Indiaan in je kast, Maaike Groen van Miss Green Eco & Fair Fashion en Ytha Kempkes, Najib Khalil, Ibrahim Aibash en Maytham al Saedi van Atelier Made Here. De jury zal een korte reactie geven op de pitch van elke pionier.
  • Na de pauze gaan we in gesprek met Bregtje van der Haak, regisseur VPRO Tegenlicht, en Roosmarie Ruigrok, coördinator van Fashion Revolution Nederland. Met hen gaan we in gesprek over wat er echt nog moet gebeuren om de keten duurzaam te maken.
  • We zullen we avond afsluiten met de bekendmaking van de winnaar. Wie wordt dé Future Fashion Pionier van 2018?

Eerder was Pauline van Dongen ook geselecteerd als pionier, maar zij kan jammer genoeg niet bij de avond zijn vanwege medische redenen.

 

woensdag 12 dec 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 338 mensen waren aanwezig