De Stad

The Friendzone

Een avond over vriendschap: is de 'framily' en de 'frentrepreneur' de nieuwe standaard?
vrijdag 12 feb 2016, 20.00
vr 12 feb 2016, 20.00
Grote zaal

We blijven langer alleen, families worden kleiner, het aantal echtscheidingen groeit en vrienden spelen mede daardoor een steeds grotere rol in het leven van de stedeling: wonen, werken én leven doe je met je vrienden. Wat is de positie van vriendschap in onze samenleving? Waarom hebben we vrienden, welke rol hebben ze in ons leven, hoe kiezen we ze uit en is de 'framily' en de 'frentrepreneur' de nieuwe standaard?

De meest romantische dag van het jaar komt eraan en tegelijkertijd piekert een hele generatie zich suf over haar liefdesidealen. Daarom organiseren we een avond vol liefde, maar gooien we het over een andere boeg. We brengen een hommage aan de lievelingsmensen in ons leven en geven we het begrip ‘stuck in the friendzone’ nieuwe lading: vanavond vieren we de liefde voor en met onze vrienden!

Vooraf eten voor een vriendenprijsje

De liefde gaat door de maag, ook bij vrienden. Het café van Pakhuis de Zwijger serveert een speciaal drie-gangen menu en duo/framily-sized pizza’s! Ondertussen zorgt Ro Halfhide vanaf 18.00 uur voor live muziek. Reserveren kan via: 020 – 788 44 33.

  • Voor: Antipasti Amoureux met o.a. oester, artisjok, chioggia biet, saffraan-paprikadip en armeens brood – € 8
  • Hoofd: Hazepeper en croute met rode kool, kweepeer en puree of Moussaka van aubergine, parmezaan en tomaat met couscous – € 15
  • Na: Gerookt amandel-karamelijs met verse vijgen – € 6
  • Drie gangen: Wil je het hele menu? Vriendenprijsje – €25

Wonen

Tijdens Liefde en De Stad #1: Flying Solo zagen we al dat het aandeel eenpersoonshuishoudens in Amsterdam enorm is en dit cijfer de komende jaren alleen maar zal toenemen. En in je eentje een huis betalen is vaak een opgave, vooral in de grote steden. De oplossing: samenwonen met vrienden. Ook als je student-af bent. Stadgenoot biedt daarom speciale Friendscontracten aan. Met deze constructie is het voor twee volwassen ‘zonder relatie’ mogelijk aanspraak te maken op een vrijesectorwoning en tegelijkertijd wordt de bestaande woningvoorraad op een flexibele en efficiënte manier benut.

Vastgoedontwikkelaar AM voert het Friends-concept door in nieuwbouw en is inmiddels begonnen met de bouw van speciale ‘Friends-woningen’ in de nieuwe woontoren Overhoeks in Amsterdam-Noord. De Friends-woning van AM is geschikt voor twee eenpersoonshuishoudens, in het appartement komen twee gelijkwaardige slaapkamers en een gemeenschappelijke woonkamer, keuken en badkamer. Inmiddels hebben al meerdere gemeenten in Nederland interesse getoond in het project en de inschrijvingen zijn inmiddels van start gegaan. Next up: de ‘MelrosePlace-woningen’.

Werken

Ondernemen met je vrienden, nooit aan beginnen? Facebook, Google, YouTube, Microsoft en Apple gingen je voor en deden dat niet onverdienstelijk. Zo ook de vriendinnen Marieke Vinck en Charlotte van Waes, die elkaar ontmoetten elkaar tijdens hun studie Fashion Management. In 2004 liepen ze samen stage in Sidney en maakten ze kennis met het begrip conceptstore. Omdat ze vonden dat mode eerlijker en duurzamer kan, lanceerden ze in 2009 conceptstore Charlie + Mary én bijbehorend eigen label. Fastforward naar 2016 is hun team gegroeid met een agentschap in duurzame mode en showroom en vertegenwoordigen ze verschillende merken met afnemers in de Benelux.

AfdelingBuitengewoneZakenOok Gordon Tiemstra en Jop Japenga hebben een bedrijf met vrienden opgezet: de vier mannen achter het Rotterdamse designbureau Afdeling Buitengewone Zaken leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding op de TU Eindhoven, waar ze werden opgeleid als industrieel ontwerpers. Ze gingen als freelancers aan de slag, deelden werkruimte in de Eindhovense Apparatenfabriek en werkten aan gezamelijke opdrachten. Van coöperatie, naar VOF, naar BV… Inmiddels is hun samenwerkingscollectief uitgegroeid tot een gevestigd bureau met meerdere kapiteins aan boord. Wat is het grote voordeel van een bedrijf runnen met je vrienden en wat zijn de valkuilen?

Leven

Welke rol vriendschap speelt in moderne tijden, daar kan Beate Volker, hoogleraar Sociologie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UVA, antwoord op geven. Ze doet o.a. onderzoek naar sociale netwerken en relaties: ‘Vriendschap is heel ongrijpbaar, omdat je er geen stempel op kunt drukken, zoals wel kan bij partnerrelaties. Bij een huwelijk weet iedereen: dit is het begin en dat is het einde’, zei ze laatst in een interview. Het is goed om vrienden te hebben: research toont aan dat mensen met vriendschappen gezonder en langer leven.

Christiaan Fruneaux is al meer dan 15 jaar beste vrienden met Joost Janmaat en hadden zelfs samen een bedrijf. Maar juridisch gezien stelde hun vriendschap maar weinig voor: voor de wet en het belastingstelsel heeft de allerbeste vriend dezelfde status als een willekeurige voorbijganger. In mei 2015 lieten ze hun vriendschap officieel vastleggen bij de notaris in een vriendschapsakte, inclusief inventaris van de emotionele inboedel. Wat houdt hun vriendschap in en wordt het niet tijd voor een update van het Burgelijk Wetboek?

Camarilla NetworkConstance Scholten is een van de oprichters van Camarilla, een app waarmee je met maximaal vijftien mensen foto’s en video’s kan delen – alle reacties op posts vinden plaats in afzonderlijke privégesprekken met de degene die de foto’s deelt. Want al heb je 562 vrienden op Facebook en 1536 volgers op Twitter, in werkelijkheid is het natuurlijk niet haalbaar om met elk van die ‘vrienden’ een hechte band te onderhouden. Met maar liefst 50.000 actieve gebruikers in anderhalve maand tijd, speelt Camarilla duidelijk in op een toenemende behoefte aan persoonlijke en intieme interactie. 

Op de vriendschap!

Boris van der Ham, (ex)politicus, ondernemer, schrijver, voorzitter van het Humanistisch Verbond en zelf vader van een prachtzoon met twee moeders, opent de avond met een column. ‘De overheid beslist dat jouw vriendschap minder is dan een relatie en dat is natuurlijk gek.’ In het kader van de participatiesamenleving: is het niet tijd dat het burgerlijk wetboek hier meer mogelijkheden voor biedt? Een verbintenis bijvoorbeeld waarin mensen wederzijdse rechten, plichten en zorg vastleggen tussen henzelf en (meerdere) vrienden en buren. Een constructie die ook de sleutel zou zijn tot het oplossen van huidige knelpunten in alternatieve familiaire verbanden.

Kleine-zeemeermin2Helena Hoogenkamp schrijft theaterteksten, proza, poëzie en illustreert (een beetje). Je kent haar onder andere van optredens op Lowlands, Zwarte Cross en Dichters in de Prinsentuin. Afgelopen najaar verscheen bij haar agentschap Wintertuin het pre-debuut Kleine zeemeermin, per ongeluk dood over opgroeien, jongens, lipgloss en natuurlijk vriendschap. ‘Een tikje ruw en toch chic’, zei De Volkskrant erover. Helena zal op haar geheel eigen wijze deze avond met ons afsluiten. Op de vriendschap!

vrijdag 12 feb 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 124 mensen waren aanwezig