Creatieve Industrie
Urban Stories Festival

Fotowandelen met PAPA

Aan de wandel door de stad met lokale onderzoekers, amateurs en profs. Wat is het geheim van PAPA's fotowandeling?
woensdag 15 mrt 2017, 19.30
wo 15 mrt 2017, 19.30
IJ Zaal
Reageer

PAPA is begonnen als een in Nederland gevestigd internationaal foto persbureau dat samen met fotocorrespondenten in andere landen onderzoek doet naar vragen als: ‘Hoe leeft de nieuwkomer in de stad?’ en ‘Wie maakt de stad eigenlijk schoon?’. Hiervoor heeft PAPA een eigenzinnige methode ontwikkeld die het mogelijk maakt om veldwerk te doen in een gezamenlijke fotowandeling met lokale onderzoekers, van urban planner tot bewoner. Inmiddels wordt de PAPA methode ook buiten de journalistiek dankbaar gebruikt door stedenbouwkundigen, ontwerpers, onderzoekers en beleidsmakers.

 

  • Anke Coumans is lector Image in Context bij MINERVA in Groningen. Sinds 2013 gebruiken ze de PAPA methode in de vorm van een jaarlijks terugkerende vakklas fotografie geleid door docent Harold Koopmans. Door fotowandelingen te organiseren met een mix van kunststudenten van Minerva en verzorgenden van het ’t Blauwbörgje, een zorgcentrum voor dementerenden, krijgen de twee groepen een inzage in elkaars perspectief en kunnen zij aan de leiding laten zien hoe het dagelijks leven eruit ziet en wat beter kan.
  • Programmamaker, moderator en connector Friso Wiersum was de curator van de life-hack marathons van de kunst-manifestatie Hacking Habitat waar PAPA zeven fotowandelingen organiseerden. Het materiaal dat deze fotowandelingen opleverde werd gebruikt in ontwerpsessies met een breed publiek. Als eindverantwoordelijke voor de locaties waar de fotowandelingen plaatsvonden, oa. Belastingdienst, Voedselbank, Toevlucht en de Nationale Ombudsman, deed Friso aan alle PAPA wandelingen mee.
  • Als architect is Aya Tahhan verbonden aan RIWAQ, een ngo die het bouwkundig erfgoed in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook documenteert en herstelt. Het bureau stelt zichzelf de vraag: Wat is er nodig om een stad te herstellen? Niet alleen fysiek, maar ook sociaal, cultureel en economisch? Hier kan PAPA een rol van betekenis spelen. In 2014 nam Aya al deel aan PAPA fotowandelingen in Ramallah samen met alle architecten van het bureau. In oktober 2016 organiseerde zij voor PAPA twee fotowandelingen in Palestijnse dorpen met een mix van architecten en dorpelingen en de komende jaren zullen er meer wandelingen volgen.
© 'Lovers Lane' door Shahidul Alam, Dhaka Bangladesh.

© ‘Lover’s Lane’ door Shahidul Alam, Dhaka Bangladesh.

Het PAPA protocol is simpel: in een fotowandeling loop je met een groep van ongeveer acht deelnemers op een gekozen locatie met als enige opdracht ‘fotografeer waar het oog op valt’. Uit de hoeveelheid foto’s genomen tijdens deze fotowandeling selecteert elke deelnemer vijf dagen lang twee foto’s per dag en plaatst die op de PAPA website voorzien van een titel en een korte beschrijvende tekst. Zo maakt ieder een eigen verhaal en groeit tegelijkertijd het gezamenlijke verhaal in een doorlopende visuele dialoog. In dit democratische proces is het ‘niet getrainde fotografische/ journalistieke oog’ van doorslaggevend belang om iets ‘op-nieuw’ te kunnen zien. Het gezamenlijke verhaal noemen we de Tactics of Life oftewel de creatieve oplossingen die bewoners vinden voor de vragen waar wij allemaal mee te maken hebben: we moeten eten, slapen, geld verdienen, we worden verliefd, onze kinderen moeten naar school enz. Met de Tactics of Life worden onderliggende patronen zichtbaar die aan de basis liggen voor het formuleren van een ontwerp vraag.

woensdag 15 mrt 2017, 19.30
IJ Zaal
Deze 35 mensen waren aanwezig