Global Trends
Docu by Night 8

Forever Pure

Film + voorprogramma over de invloed van racisme in de professionele voetbalwereld.
donderdag 20 jul 2017, 21.15
do 20 jul 2017, 21.15
Plein
Reageer

De Israëlische voetbalclub Beitar Jerusalem is de meest populaire en invloedrijke club in het land -en het enige team waar nog nooit een moslimspeler is gecontracteerd. Forever Pure volgt de club in het roerige seizoen 2012-2013, wanneer de schatrijke Israëlisch-Russische eigenaar Arcadi Gaydamak via een geheimzinnige transfer twee moslimspelers uit Tsjetsjenië aan het team toevoegt. Wat begon met racistische spreekkoren en fluitconcerten, en teksten als ‘Dood aan de Arabieren’ en ‘Forever pure’ op de spandoeken ontaardt in een ware volksopstand en algehele boycot. Zo toont de film de verwoestende invloed van racisme. De documentaire wordt ingeleid door een reflectie op de rol van racisme binnen de Nederlandse voetbalwereld.

Voorprogramma: rode kaart voor racisme

Racisme is helaas ook geen onbekend fenomeen binnen de Nederlandse voetbalwereld. Zo zag Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer vorig jaar februari een bruine opblaaspop met een touw om de nek over de reling van (‘sfeer’)vak 410 in de Amsterdam Arena hangen. Op de achterkant van het shirt stond ‘Vermeer 1’, op de voorkant ‘NSB’. In hetzelfde jaar was er tijdens een wedstrijd Ajax-ADO Den Haag een hard en ritmisch ‘oe-oe-oe’ over het veld te horen, zodra (voormalig) Ajacied Riechedly Bazoer aan de bal kwam.

Voorafgaand aan de documentaire kijken we daarom naar het racisme in de #1 sport van Nederland: hoe racistisch is het Nederlands voetbal anno 2017 (geworden) en wat kan er tegen racisme op het veld (en binnen de club) worden gedaan? Wie geeft de rode kaart aan racisme?

Let op: dit voorprogramma vindt plaats in de Workspace op de 2e verdieping en begint om 21:15 uur.

Over de documentaire

  • Maya Zinshtein
  • Israël / Engeland / Noorwegen
  • 2016
  • 85 min
  • Russisch, Hebreeuws, Tsjetsjeens gesproken
  • Engels ondertiteld
donderdag 20 jul 2017, 21.15
Plein
Deze 65 mensen waren aanwezig