Creatieve Industrie

Food & Design met Marije Vogelzang

Een programma van Dutch Design Week en de Volkskrant met als hoofdgast Marije Vogelzang.
vrijdag 17 jun 2016, 20.00
vr 17 jun 2016, 20.00
Grote zaal

Het thema Food & Design staat centraal tijdens de 6e editie van design talkshow Future Series. Hoofdgast Marije Vogelzang introduceert haar Dutch Institute of Food & Design en drie gastsprekers uit de wereld van food design (en design food). Samen gaan zij in gesprek over de potentie van ontwerpers op het gebied van eten en voedsel.

Marije Vogelzang

Nederlands’ meest bekende ‘eat designer’ Marije Vogelzang is ambitieus: met haar Dutch Institute of Food & Design (DIFD) begint ze een platform voor eten, voedsel en design. Het doel hiervan is om inspirerende voorbeelden binnen dit relatief nieuwe vakgebied te verbinden. (Inter)nationaal zijn er steeds meer ontwerpers die met hun werk het voedselsysteem, de kwaliteit van ons eten en de verbindende rol van voedsel proberen te verbeteren.

Ontwerpers die werken met het onderwerp voedsel worden vaak ‘food designers’ genoemd. Volgens Marije Vogelzang is voedsel echter al perfect ontworpen door de natuur. Vogelzang laat zich inspireren door de herkomst van ons eten, de bereidingen, etiquette, geschiedenis en de cultuur erom heen. Het doel van Vogelzang is dan ook om via design onze relatie met ons eten te verbeteren. Ze studeerde in 2000 af aan de Design Academy Eindhoven (DAE) en heeft sindsdien een succesvolle (inter)nationale carrière als ‘eat designer’. Sinds 2014 is ze hoofd van de nieuwe Food Non Food afdeling aan de DAE.

Speciaal voor deze avond heeft Marije aansprekende ontwerpers geselecteerd, die met hun werk impact hebben op de manier waarop wij met ons eten omgaan. Tijdens de avond zal er bovendien ook live iets te proeven zijn.

Foodcurators

FoodcuratorsFoodcurators geeft vorm aan voedselconcepten en ontwikkelen concepten die een visie geven op de toekomst van voedsel. Foodcurators kijken verder dan een mooi opgemaakt bord en betrekken graag de maatschappelijke of culturele context van voedsel bij onze projecten. Foodcurators bestaat uit een hybride groep professionals uit verschillende disciplines: kok, landschapsontwerper en vormgever. De combinatie van deze disciplines is toonaangevend voor het bedrijf en zorgt voor een unieke houding ten opzichte van voedsel en vormgeving. Foodcurators wordt geleid door Digna Kosse en Lucas Mullié.

Chloé Rutzerveld

-+Digestion+-+Food+Waste+-+EncapsulationChloé Rutzerveld is een kritische ‘food designer’ die de mogelijkheden van de toekomst van ons voedsel onderzoekt. Haar passie voor eten, fascinatie voor natuur en interesse in wetenschap en technologie komen terug in haar werk. Ze denkt na over manieren om ons eten efficiënter, gezonder en duurzamer te maken door technologie in te zetten als hulpmiddel van de natuur. Terugkerende thema’s zijn het gebruik van 3D voedselprinters en gekweekt vlees, de zoektocht naar alternatieve proteïnen, de vermindering van afval en slim gebruik van natuurlijke middelen.

De Melksalon

Project De MelkSalon draagt op een ontwerpende en belevingsgerichte manier bij aan transformatie en verduurzaming van de Nederlandse melkcultuur. Hierbij richt het project zich op een integrale benadering van productie en consumptie, waarbij differentiatie en (bio)diversiteit tussen boerenmelken als sleutel wordt ingezet. Doel van de Melksalon is om de variëteit in smaken en soorten melk aan te tonen, en door bijzonder ontworpen producten een nieuwe waarde aan deze oer-Hollands drank toe te voegen. De Melksalon is een initiatief van Sietske Klooster.

Photo: Nichon Glerum

Photo: Nichon Glerum

Afscheid van het vlees – 3 gangen menu:

Speciaal voor dit evenement heeft Sander Uitdehaag (chef van Pakhuis de Zwijger), in samenwerking met zijn team een speciaal food experience menu samengesteld met als thema ‘afscheid van het vlees’. Beleef onder andere ‘the Hen of the woods’ met absinth tranen, maak kennis met pure Willy Wonka groenten van Wim Bijma en sluit de experience af met gitzwart Japans sesam-ijs.

Menu
Hen of the woods – absint – knakbrood
                                *
Erymgii ketjap – wilde rijst – kumquats
boomspinazie – citrus – koolrabi – rammanas
little gem – St. Jans ui – Oost Indische kersbloem – radijs – limoen
                               *
Zwarte sesamijs – zwarte rijstepap – ananaschutney

Voor € 21,50 eet je 3 gangen met ons mee. Interesse? Reserveer snel een plek via 020 – 788 44 33.

vrijdag 17 jun 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 315 mensen waren aanwezig