De Stad

Floriade 2022: Winy Maas

Met stedenbouwkundige Winy Maas, wethouder Tjeerd Herrema, Floriade 2022 zakelijk directeur Jan Willem Griep en Urban Greeners.
dinsdag 13 sep 2016, 20.00
di 13 sep 2016, 20.00
Grote zaal
Reageer

In 2022 vindt in Almere de eerstvolgende Nederlandse editie van de wereldtuinbouwtentoonstelling plaats; de Floriade. Hier staat de innovatiekracht van de Nederlandse tuinbouwsector centraal. Almere zet kennis, producten en technologieën uit de tuinbouw in om oplossingen te vinden voor urgente en mondiale verstedelijkingsvraagstukken op het gebied van voedsel, energie, water en gezondheid. Op deze manier draagt de Floriade bij aan de ontwikkeling van een duurzame en leefbare stad. Hoewel het nog zes jaar duurt voor de tentoonstelling daadwerkelijk haar deuren opent, zijn de voorbereidingen in volle gang. In Pakhuis de Zwijger hoor je alles over de plannen en kun je meedenken tijdens de Floriade meet-ups die plaatsvinden in de aanloop naar 2022.

De Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) koos ditmaal voor het ‘Growing Green Cities’ plan van de gemeente Almere. In dit ontwerp staat de innovatiekracht van de Nederlandse tuinbouwsector centraal. Maar de Almeerse Floriade gaat een stapje verder: kennis, producten en technologieën uit de tuinbouw worden ingezet om oplossingen te vinden voor urgente en mondiale verstedelijkingsvraagstukken op het gebied van voedsel, energie, water en gezondheid. Op de wereldtuinbouwtentoonstelling worden oplossingen verkend en ontdekkingen gedaan die bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame en leefbare stad. Het Floriade project moet ná het tijdelijke publieksevent in 2022 een blijvende groene stadswijk opleveren in de Almeerse Weerwater. Een groene en natuurlijke tegenhanger van het rode stadscentrum aan de andere kant van het water; een ‘tuinengrid’ van planten, bloemen en bomen.

Vanavond horen we meer over de inhoudelijke plannen, de realisatie en de (ruimtelijke) betekenis ervan voor Almere en de stadsregio Amsterdam. Stedenbouwkundige Winy Maas (MRVDV) ontwierp het raster voor groene stadswijk en licht vanavond zijn ideeën voor Almere toe. Urban Greeners Koen Kaljee (Drijfveer), Noëlle & Boye Dorenbos (RUIK) & Maarten Hupkes (GROW festival) zijn nu al bezig met concrete projecten in het kader van de Floriade. Op welke manieren dragen zij bij aan een duurzame Floriade? Vanuit de gemeente Almere is wethouder Tjeerd Herrema van Ruimte, Wonen & Wijken en verantwoordelijk voor het Floriade project aanwezig. Een drankje en versnapering kan deze avond gehaald worden bij de TuinbouwBar en de Cress Experience. Deze avond zal ook een oproep geplaatst worden om zelf mee te bouwen aan de Floriade 2022.

dinsdag 13 sep 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 154 mensen waren aanwezig