Global Trends
De Week van de Zorgtransitie

Filmvertoning: Ik ben Alice

Zijn robots het antwoord op eenzaamheid? Met o.a. techniekfilosoof Martijntje Smits
vrijdag 29 mei 2015, 20.00
vr 29 mei 2015, 20.00
Studio
Reageer

Om in de toekomst te kunnen voldoen aan de vraag naar zorg voor eenzame en dementerende ouderen heeft SELEMCA een zorgrobot ontwikkeld. De documentaire van Sander Burger “Ik ben Alice” volgt drie vrouwen die meedoen aan een experiment waarin het effect van de zorgrobot op eenzame ouderen wordt onderzocht.

Alice is een robotmeisje met een lief gezichtje, zwart haar en zachte wangen waar de vrouwen af en toe liefkozend in knijpen. Ze lijkt niet alleen op een mens, ze gedraagt zich ook zo. Alice kan menselijke gevoelens herkennen en zelf ook emoties tonen. Volgens de onderzoekers is Alice in staat om écht contact te maken; ze is uitgerust met software waarmee ze moreel kan redeneren en leert van de gebruiker.

Techniek speelt een fundamentele rol in onze samenleving en de ontwikkelingen op het gebied van robotica gaan de laatste jaren ontzettend snel. Niet iedereen is hier even enthousiast over, het roept ook verwarring, verontwaardiging en vooral veel vragen op; Is het inzetten van een robot om eenzaamheid te bestrijden niet onmenselijk? Kan “ze” een mens van vlees en bloed vervangen?

Deze avond vertonen wij de documentaire en gaan wij nadien met elkaar in gesprek. Welke taken kun je uitbesteden aan een voorwerp? Is een robot nog altijd beter dan een lege bank? We gaan in gesprek met techniekfilosoof, ingenieur en innovatiewetenschapper Martijntje Smits. Zij werkt als senior onderzoeker en docent aan de Universiteit van Utrecht. Haar onderzoek richt zich op de maatschappelijke gevolgen van en controverses over nieuwe technologieën, zoals robotica en smart grids. Een robotje tegen eenzaamheid; technische utopie of technical fix? Met Martijntje onderzoeken we  de kansen, gevaren, weerstand en andere vragen die de film oproept.

Ik ben Alice is een documentaire van regisseur Sander Burger en productiebedrijf KeyDocs.

 

vrijdag 29 mei 2015, 20.00
Studio
Deze 65 mensen waren aanwezig