Global Trends

Film: Timbuktu

Oscargenomineerd drama over de komst van de sharia in het - tot dan toe - vredige Timboektoe.
donderdag 31 aug 2017, 20.30
do 31 aug 2017, 20.30
Grote zaal

Bewapende mannen rijden op een brommer door de straten van een woestijnstadje, terwijl ze door een megafoon de nieuwe voorschriften brullen. Roken, voetballen, muziek maken is verboden; een vrouwelijke vishandelaar wordt gedwongen handschoenen te dragen om zich niet bloot te stellen aan begerige blikken. Timbuktu laat zien hoe natuur, cultuur en vrouwen niets in te brengen hebben tegen het nieuwe gezag dat de sharia invoerde met de kalasjnikov over de schouder. Een meesterlijke verzameling personages en scènes waarin de eeuwenoude cultuur van Mali botst met het nieuwe gezag.

Oscargenomineerde film die met de dag actueler wordt. Kidane leeft met zijn gezin vredig in de duinen buiten Timboektoe. De stad is in handen van religieuze fundamentalisten. Muziek, lachen, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden.

Ook vrouwen mogen niks meer. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit. Het lot van Kidane en zijn familie verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt, die zijn geliefde koe willens en wetens heeft geslacht. Hij komt in handen van de jihadisten met hun nieuwe wetten.

TIMBUKTU werd genomineerd voor de Oscar Beste Buitenlandse Film en voor een Gouden Palm en won vele prijzen waaronder 7 Césars (Franse Oscars).

  • 2014
  • 96 minuten
  • Nederlandse ondertiteling
  • Regisseur: Abderrahmane Sissako
  • Bekijk de website van Cinéart voor meer informatie
donderdag 31 aug 2017, 20.30
Grote zaal
Deze 86 mensen waren aanwezig