De Stad

Fietsparkeren in de stad

Een avond over fietsen en fietsparkeren in de stad Amsterdam.
dinsdag 19 nov 2013, 18.00
di 19 nov 2013, 18.00
Studio

We kennen het allemaal: het kost meer tijd om op CS een parkeerplek voor je fiets te vinden dan om er naartoe te fietsen. Op het Leidseplein word je beboet als je je fiets niet in de fietsvakken parkeert. En voor je het weet is de fiets die je even een paar dagen vergeten was op te halen, meegenomen naar de AFAC.

Fietsparkeren, daarover gaan we het deze editie van Talk Of The Town hebben. Vooral in het centrum van de stad wordt het parkeerprobleem steeds nijpender. De gemeente zoekt verwoed naar oplossingen, zoals het bouwen van ondergrondse fietsparkeergarages. Die staan echter vaak half leeg. Hoe komt dat? En wat is eraan te doen? Je bent van harte uitgenodigd tijdens deze Talk of the Town mee te praten over dit onderwerp dat vrijwel elke Amsterdammer raakt.

Aan het woord komt onder anderen de van oorsprong Amerikaanse auteur Pete Jordan. Toen hij twintig jaar geleden in Amsterdam aankwam, werd hij verliefd op de stad met haar unieke fietscultuur. Hij schreef er de bestseller De Fietsrepubliek over. Marc Schoneveld van Stadsdeel Centrum geeft een sneak preview van de public challenge, een wedstrijd waarin gezocht wordt naar dé creatieve oplossing voor de fietsparkeergarage onder de openbare bibliotheek aan het Oosterdok. UvA onderzoeker Marco te Brömmelstroet vertelt hoe de inrichting van de stad ons fietsgedrag beïnvloedt. De Amsterdamse Fietsersbond en andere belangenorganisaties voor fietsers komen vertellen hoe zij denken dat het parkeerprobleem opgelost kan worden. En particuliere initiatieven en bedrijven uit de stad presenteren hun creatieve oplossingen.