Global Trends

FeedBlack

"Feedback op Nederland, door Paul Mbikayi's zwarte bril, gratis en voor niks."
vrijdag 5 jul, 20.00
vr 5 jul, 20.00
Studio

FeedBlack! Geen wetenschap, geen Bijbelse waarheid. Simpelweg wat Paul Mbikayi in een kwart eeuw met verwondering heeft waargenomen als nieuwkomer in de Nederlandse samenleving. Of nog bescheidener, een selectie daarvan. Paul, een Nederlander van Congolese origine, kwam 25 jaar geleden als vluchteling naar Nederland. In 25 jaar heeft Paul de maatschappij van dichterbij meegemaakt. Politieke en maatschappelijke discussie zijn hem niet vreemd. Ambtenaar, adviseur of directeur, Paul heeft altijd met zijn vinger aan of in de dijk gestaan. Na een kwart eeuw kennen Paul en Nederland elkaar inmiddels wat beter. Tijd voor feedback, tijd voor FeedBlack

Context
Een ontmoeting doet iets met mensen. Zo ook de ontmoeting tussen vluchtelingen en Nederland. Verschillende mensen hebben verschillende belevingen van deze ontmoeting, maar er is niet altijd evenveel ruimte om deze ervaringen te bespreken. Nederland staat namelijk niet zo open voor kritiek, laat staan als deze afkomstig is van ‘Nieuwe Nederlanders’. Dat maakt een gesprek aangaan over bijvoorbeeld racisme, discriminatie en voorgeschreven vormen van inburgering vrij lastig.

Feedback is echter geen kritiek, maar een ‘cadeau’, stelt Paul Mbikayi. Een cadeau dat de gever graag aan dierbaren geeft en waarvan de ontvanger hopelijk kan leren. In dit programma geeft hij ons zijn blik op het Nederland dat hem dierbaar is cadeau, in de vorm van FeedBlack. Het cadeau wordt uit pure liefde en zonder een graan ironie gegeven. FeedBlack gaat over het leven; uw leven, ons leven.

Programma

  • Paul Mbikayi vertelt in verhaalvorm over zijn ervaringen en observaties als vluchteling in Nederland.
  • Vervolgens gaat hij in gesprek met Bahram Sadeghi, om FeedBlack verder te ontleden.
  • Tot slot nodigen Paul en Bahram het publiek uit om op hun beurt te reflecteren op FeedBlack.

 

vrijdag 5 jul, 20.00
Studio
Deze 21 mensen waren aanwezig