Creatieve Industrie
Global Trends
Fashion Revolution Film Week 3

Fashion Factories Undercover

Vijf jaar na de Rana Plaza-ramp vertonen we het eerste undercover-verslag vanuit de sweatshops van Bangladesh.
dinsdag 24 apr 2018, 20.00
di 24 apr 2018, 20.00
Grote zaal

Exposure's Fashion Factories Undercover toont het verborgen gezicht van de mode-industrie te onderzoeken. De Rana Plaza-ramp in 2013 opende voor velen de ogen voor de zorgelijke omstandigheden in productielanden als Bangladesh, India en China. Grote detailhandelaren in Groot-Brittannië en daarbuiten tekenden veiligheidsovereenkomsten. Maar beelden van kinderen die worden geslagen, verbaal misbruik en afbrokkelende gebouwen laten zien hoe verschrikkelijk het er nu nog aan toe gaat. Nog altijd wordt de rekening van onze goedkope goederen betaald door de arbeiders die ze produceren.

Regisseur en producer: Lee Sorrell
Verslaggever: Laura Kuenssberg
Uitvoerend producent: David Henshaw
Productie en distributie: Hardcash Productions
Taal: Engels (geen ondertiteling)

Fair fashion marketplace
Voorafgaand aan het programma, om 19:00 uur, zullen eerlijke kledingmerken hun nieuwste items presenteren.
Verwacht mooie spullen, verhalen en informatie van onder andere MYOMY, MUD Jeans, The Knitwit Stable, BrandMission en Loop a Life!

Fashion Revolution

Op 24 april 2013 stortte in Bangladesh textielfabriek Rana Plaza in. Gevolg: ruim 1.000 doden en meer dan 2.500 gewonden. De grootste ramp in de kledingindustrie ooit.

Dit was het startsein voor Fashion Revolution, initiatief van fairtrade pioneers Carry Somers en Orsola de Castro. Begonnen in Engeland en inmiddels uitgegroeid tot een mondiale beweging van activisten, ontwerpers, academici, schrijvers, kledingmerken, retailers, marketeers, en modeliefhebbers, die allen strijden om een eerlijke, veilige, schone en meer transparante mode-industrie.

Tijdens de Fashion Revolution Week, 23 – 29 april 2018, worden wereldwijd acties en events georganiseerd en wordt er campagne gevoerd met #whomadeourclothes, om stil te staan bij de impact van de textielindustrie op mens & milieu en om bewustzijn bij zowel consumenten als kledingproducers te vergroten.

In Amsterdam presenteert Fashion Revolution Nederland samen met Pakhuis de Zwijger de Fashion Revolution Film Week: vier fashion-filmvertoningen met een panel-gesprek van experts en entrepreneurs uit het veld. Waar staan we in de kledingindustrie, vijf jaar na de Rana Plaza-ramp? Wat zijn de veranderingen? Welke initiatieven zijn er en hoe maken zij het verschil?

Mooie, positieve en inspirerende verhalen over hoe het wél kan in de modewereld.

dinsdag 24 apr 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 172 mensen waren aanwezig