‘De waarheid’ lijkt tegenwoordig een achterhaald concept voor kunstenaars. In Faking About Art worden zij en wetenschappers ondervraagd over de gepromote waarheden in massamedia. Hoe gebruiken ze zelf (on)waarheden in hun eigen werk? Waar liggen de overeenkomsten en verschillen?
Met onder anderen
De zoektocht naar ‘de waarheid’ is een actueel maatschappelijk thema nu fenomenen als ‘fake news’ en ‘alternative facts’ het gesprek van de dag vormen. In deze eerste editie van Current Practice gaan we in op de relatie tussen beeld, maker en gebruiker. Wat zijn de esthetische voorwaarden voor het produceren van een ‘waarheid’? Hoe gebruiken kunstenaars van nu de methodiek van pop-propaganda in massa-media in hun eigen werk? Hoe spelen ze in op het klimaat van ‘fake news’ en ‘alternative fact’? De avond zoekt naar het raakvlak tussen media, beeldende kunst en publiek en gebruikt kunst om grip te krijgen op actuele visuele vraagstukken.
Peter van der Es en Adam Nillissen
De oprichters van het hedendaagse kunstplatform Unfair, Peter van der Es en Adam Nillissen, geven een introductie op het thema ‘Faking About Art’ waarbij ze gebruik maken van uiteenlopende bronnen en voorbeelden.

© Unfair Amsterdam
Judith Möller
Hoe werkt de notie van waarheid in de media? En wat gebeurt er als we massaal facebook als een nieuwsmedium gebruiken? Judith Möller, onderzoeker aan de Uva, legt in een minicollege uit hoe journalistiek, facebook en nieuwe – en alternatieven waarheden onze mediaconsumptie beinvloeden.
Marijn Ottenhof
Kunstenares Marijn Ottenhof onderzoekt sociale en politieke systemen in haar werk, en de noodzaak voor menselijke logica. Hoe verwerkt ze dominante structuren over verwachtingen en power in haar kunst? En hoe speelt ze met onze perceptie van de waarheid? Ze gaat onder andere in op de verschillende constructies waar pop-cultuur gebruik van maakt en legt uit hoe ze dit heeft toegepast in haar werk The Conversation.

© Marijn Ottenhof ‘The Conversation’
Jasper de Beijer
In zijn studio bouwt beeldend kunstenaar Jasper de Beijer complexe schaalmodellen, vaak geïnspireerd op historische onderwerpen en gebeurtenissen, die hij vervolgens fotografeert. Hij mixt fotografie, tekenkunst, papier-maché, maquettes, digitale beeldbewerkingen en stijlmiddelen afkomstig uit reclame, strips, films en videoclips en maakt zo een nieuwe en eigen waarheid.