Creatieve Industrie

Faking About Art

Kunstenaars en wetenschappers over pop-propaganda en waarheidsbevinding in kunst en massa-media.
donderdag 20 apr 2017, 19.30
do 20 apr 2017, 19.30
Studio

‘De waarheid’ lijkt tegenwoordig een achterhaald concept voor kunstenaars. In Faking About Art worden zij en wetenschappers ondervraagd over de gepromote waarheden in massamedia. Hoe gebruiken ze zelf (on)waarheden in hun eigen werk? Waar liggen de overeenkomsten en verschillen?

De zoektocht naar ‘de waarheid’ is een actueel maatschappelijk thema nu fenomenen als ‘fake news’ en ‘alternative facts’ het gesprek van de dag vormen. In deze eerste editie van Current Practice gaan we in op de relatie tussen beeld, maker en gebruiker. Wat zijn de esthetische voorwaarden voor het produceren van een ‘waarheid’? Hoe gebruiken kunstenaars van nu de methodiek van pop-propaganda in massa-media in hun eigen werk? Hoe spelen ze in op het klimaat van ‘fake news’ en ‘alternative fact’? De avond zoekt naar het raakvlak tussen media, beeldende kunst en publiek en gebruikt kunst om grip te krijgen op actuele visuele vraagstukken. 

Peter van der Es en Adam Nillissen

De oprichters van het hedendaagse kunstplatform Unfair, Peter van der Es en Adam Nillissen, geven een introductie op het thema ‘Faking About Art’ waarbij ze gebruik maken van uiteenlopende bronnen en voorbeelden.

© Unfair Amsterdam

© Unfair Amsterdam

Judith Möller 

Hoe werkt de notie van waarheid in de media? En wat gebeurt er als we massaal facebook als een nieuwsmedium gebruiken? Judith Möller, onderzoeker aan de Uva, legt in een minicollege uit hoe journalistiek, facebook en nieuwe – en alternatieven waarheden onze mediaconsumptie beinvloeden.

Marijn Ottenhof

Kunstenares Marijn Ottenhof onderzoekt sociale en politieke systemen in haar werk, en de noodzaak voor menselijke logica. Hoe verwerkt ze dominante structuren over verwachtingen en power in haar kunst? En hoe speelt ze met onze perceptie van de waarheid? Ze gaat onder andere in op de verschillende constructies waar pop-cultuur gebruik van maakt en legt uit hoe ze dit heeft toegepast in haar werk The Conversation.

© Marijn Ottenhof

© Marijn Ottenhof ‘The Conversation’

Jasper de Beijer

In zijn studio bouwt beeldend kunstenaar Jasper de Beijer complexe schaalmodellen, vaak geïnspireerd op historische onderwerpen en gebeurtenissen, die hij vervolgens fotografeert. Hij mixt fotografie, tekenkunst, papier-maché, maquettes, digitale beeldbewerkingen en stijlmiddelen afkomstig uit reclame, strips, films en videoclips en maakt zo een nieuwe en eigen waarheid.

donderdag 20 apr 2017, 19.30
Studio
Deze 121 mensen waren aanwezig