Creatieve Industrie

Fabulous Living – VERZET

Wonen in een levenswerk: een inkijk in iconische huizen ontworpen door bekende architecten in Amsterdam.
Morgen, 20.00
Morgen, 20.00
Grote zaal

Deze avond is verzet ivm de huidige maatregelen rondom Corona. We komen zsm terug met een nieuwe datum. Als je al aangemeld bent ontvang je vanzelf een update hierover.
Wonen in een filmset of ontwaken in een huis dat aandoet als een modern museum: deze avond staat in het teken van 20ste-eeuwse iconische woonhuizen naar ontwerp van beroemde architecten. Naar aanleiding van de Iconic Houses Conference komende juni gaan we op zoek naar bijzondere woonhuizen. We gaan in gesprek met architecten, experts en ervaringsdeskundigen over duurzaamheidsvraagstukken, hun liefde voor erfgoed en gebouwen vol verhalen.

Met bijdragen van:

  • Natascha Drabbe is oprichter van het Iconic Houses Netwerk dat sinds 2012 een platform biedt aan ruim 150 moderne museumwoningen over de hele wereld en waar nog iedere maand een nieuwe museumwoning bij komt. Meesterwerken komen langs zoals Fallingwater van Frank Lloyd Wright, huizen van Aalto en Le Corbusier en Villa Tugendhat van Mies van der Rohe. Maar ook verborgen schatten die je soms zelfs als vakantiewoning kunt huren. Waarom is het van belang dat we deze bijzondere huizen kunnen blijven ervaren?
  • Branimir Medić (ArchitektenCie) en Uri Gilad (Winhov) wonen beide in bijzondere huizen; Branimir in een Drive-in woning ontworpen door W. Van Tijen, M.A. Stam, C.I.A. Stam-Beese en H.A. Maaskant op de Anthonie van Dijckstraat in Amsterdam Zuid, Uri in ‘De Wolkenkrabber’ van Frits Staal op het Victorieplein, Amsterdam Zuid. Wat betekent het om in huizen van toparchitecten uit het verleden te wonen?
  • We zoomen in op een bijzondere casus. Frans Haks, museumdirecteur en kunstkenner, liet zijn huis na aan het Rijksmuseum. Het huis, door Alessandro Mendini voorzien van een overweldigend interieur, werd onlangs verkocht. In gesprek met Eva de Bruijne  (kunsthistorica), André Winder van Monumentenzorg en Paul Moreno, de nieuwe eigenaar, over de culturele waarde van het huis.