Global Trends

Expeditie nog beter Nederland

Buiten de landsgrenzen op zoek naar dé oplossingen voor een beter Nederland.
woensdag 26 nov 2014, 20.00
wo 26 nov 2014, 20.00
Grote zaal

Na het succes van 'Expeditie beter Nederland' kijkt VPRO Tegenlicht opnieuw over de grens, op zoek naar inspirerende voorbeelden die ons laten zien hoe het beter kan in Nederland.

Sommige problemen waar we in Nederland mee worstelen, zijn in het buitenland allang opgelost. Waar wij soms blijven hangen in eindeloze politieke discussies, vastgeroeste ideeën of last hebben van de wet van de remmende voorsprong, weten ze op een aantal gebieden in het buitenland gedurfde besluiten te nemen, met spectaculaire resultaten. Tegenlicht keek over de grens naar hoe andere landen omgaan met hoofdpijndossiers als kinderopvang, onderwijs, drugsbeleid en gezondheidszorg. En kwam verrassende oplossingen tegen, zelfs op dossiers waar Nederland ooit een grote voorsprong had.

Zoals het drugsbeleid. Waar in Nederland de achterdeur van de coffeeshop nog steeds alle gesprekken bepaalt, heeft nota bene Amerika een model bedacht om cannabis een legale plek in de samenleving te geven. In Colorado is zowel de verkoop aan consumenten als de teelt gelegaliseerd. Als gevolg is er een bloeiende industrie ontstaan in de staat, met cannabis-startups die middels innovatie aan de weg timmeren. Tijdens de Tegenlicht Meet Up praten we ondermeer door over het mogelijke experiment met gereguleerde wietteelt in Amsterdam. Met onder anderen:

  • Ilonka Kamans (advocate in Rotterdam, gespecialiseerd in softdrugszaken)

In Engeland is er een nieuwe manier bedacht om kinderen toekomstbestendig onderwijs te geven. Elk kind krijgt vanaf 5 jaar de kans om te leren programmeren. Middels het vak Computational Thinking leren ze de vaardigheden waarmee ze klaar zijn voor de banen van de toekomst, ook als die nu nog niet bestaan. Wanneer is Nederland ook zo ver? Hierover praten we verder met:

  • Han van der Maas (hoogleraar Methoden en Technieken Psychologie, UvA)
  • Robin van Westen (Projectontwikkelaar Creative Learning Lab & Urban Reality Lab, Waag Society).

En sinds 2006 steekt de Duitse overheid geld in meergeneratiehuizen, huizen waar ouderen, jongeren én kleine kinderen de hele dag terecht kunnen. Zo gebeurt het dat ouderen voor de kleine kinderen zorgen. De ouderen knappen er enorm van op, zijn gezonder en minder eenzaam. Het doel van de overheid is om op deze manier op zorgkosten te besparen.

  • BuurT-Thuis Jan Steen timmert in Almere aan de weg met een meergeneratiehuis en mederwerkers komen daarover vertellen.

Uiteraard is ook regisseur Martijn Kieft aanwezig.

Zes initiatieven voor een nog beter Nederland
Naast de experts geven we het podium aan 6 initiatieven die we geselecteerd hebben uit een speciale oproep. Wij zijn benieuwd hoe zij op kleine of grote schaal aan een nog beter Nederland werken.