Global Trends

Exit Slotervaartziekenhuis

Hoe kan het dat een ziekenhuis failliet gaat?
woensdag 13 mrt, 20.00
wo 13 mrt, 20.00
Grote zaal
Reageer
Volg dit programma via de livestream

Plots wordt het Slotervaartziekenhuis failliet verklaard. De chaos is compleet, het personeel weet van kop noch staart en de patiënten zijn de dupe. Want wat gebeurt er eigenlijk als er een ziekenhuis failliet gaat? De Slotervaart tragedie voltrekt zich, het huilend personeel valt elkaar in de armen en zorgverzekeraars, artsen, en directie proberen te redden wat te redden valt. Het Slotervaart ziekenhuis wordt het symbool voor de impact van marktwerking en de ontreddering van de Nederlandse gezondheidszorg. Maar hoe nu verder? Wat zijn de lessen die we kunnen trekken uit een ziekenhuis dat failliet gaat? Wat moeten we met marktwerking in de zorg? Wat is het ziekenhuis van de toekomst?

Meer dan een ziekenhuis

Het abrupte faillissement van het Slotervaartziekenhuis werd als een shock ervaren door zowel hulpverleners en patiënten. Het ziekenhuis overleefde altijd alle financiële strubbelingen. Er heerste een gemoedelijke, huiselijke sfeer en werd ook wel als een ‘warm familieziekenhuis beschreven’. Met internist-oncoloog Hans Martin Otten en psycholoog Roos Blom, beide voorheen verbonden aan het ziekenhuis, gaan we in gesprek over hoe zij het faillissement hebben ervaren en in hoeverre zij het hebben zien aankomen.

Marktwerking de boosdoener?

Met experts gaan we vanuit verschillende invalshoeken in op de vraag in hoeverre we een ziekenhuis aan zijn lot over moeten laten. Is het faillissement van het Slotervaartziekenhuis het bewijs dat het marktwerkingsproject in de zorg is mislukt? Bij wie ligt de schuld? Het ziekenhuisbestuur, de overheid of de zorgverzekeraar?

 

woensdag 13 mrt, 20.00
Grote zaal
Reserveer
Deze 43 mensen zijn aanwezig