Global Trends

Europese smaak als wapen

Deze Meet Up volgt op het Tegenlicht Lab met Jonathan Holslag.
woensdag 22 okt 2014, 20.00
wo 22 okt 2014, 20.00
Grote zaal

Zijn smaak en kwaliteit het Europese antwoord in tijden van geopolitieke strijd en economische angst? Kun je met smaak een oorlog winnen?

We worden overspoeld met berichten over de dreiging van opkomende machten als China, India of Rusland. Europa lijkt machteloos op het wereldtoneel zowel op economisch als militair vlak. Verdeeld, bewegingsloos en in zich zelf gekeerd. Maar heeft Europa niet een unieke onverslaanbare kracht? Een kracht die we als vanzelfsprekend ervaren…. smaak en kwaliteit.

Terwijl wij ons laten overstromen met de rommelproducten uit China en ons blauw betalen aan Amerikaanse spelletjes software koopt de rest van de wereld onze smaak, of het nu BMW’s uit Duitsland, horloges uit Zwitserland, jurken uit Parijs, tasjes uit Italië of hightech producten uit Eindhoven zijn. Zijn smaak en kwaliteit het Europese antwoord in tijden van geopolitieke strijd en economische angst? In het Tegenlicht Lab bouwt Jonathan Holslag, schrijver van De Kracht van het Paradijs, deze gedachten uit tot een nieuw inzicht.

Tijdens de Meet Up praten we o.a. verder met regisseur Kees Brouwer. Jet Steinz bevragen we over het boek Made in Europe, geschreven door haar vader Pieter Steinz: hebben historische en hedendaagse kunst- en cultuuruitingen een verbindende werking binnen Europa? En Martijn Arets ging op expeditie langs twintig aansprekende Europese merken zoals Lego en Mini. Wat maakt deze merken sterk en waarom zijn ze typisch Europees?

Noel Schoolderman (filmmaker) en Maikel Kuijpers (archeoloog, PhD Cambridge University) werken aan de documentaire Craft, the future is handmade. Deze gaat over jonge mensen die kiezen voor een beroep waarvoor vakmanschap vereist is. Maikel vertelt daarnaast over zijn onderzoek naar ambacht, kwaliteit en kennisoverdracht. Paul Teule (PhD / Universitair docent Europese politieke economie) doet onderzoek naar kwalitatieve maatstaven voor de economie, en dan met name alternatieven voor het Bruto Binnenlands Product. Hoe staat Europa er volgens hem voor?