Creatieve Industrie

Ernst Coppejans

Ernst Coppejans vertelt over o.a. Dans Le Mileu, zijn werk als portretfotograaf en de maatschappelijke relevantie van zijn werk.
maandag 13 okt 2014, 20.00
ma 13 okt 2014, 20.00
Studio

Ernst Coppejans is portretfotograaf. Hij portretteert werelden die op zijn pad komen en waar hij door geraakt wordt. Na een carrière als product ontwerper, studeerde Coppejans in 2009 af aan de Fotoacademie in Amsterdam. In dat zelfde jaar ontving hij bij de Photo Academy Award al verschillende prijzen en nominaties voor zijn afstudeerproject 'Pretty Masculine', een serie portretten van gay mannen met baarden. Met zijn daaropvolgende serie 'Mr. Loverlover', portretten van mannelijke prostituees in hun werkkamer, won hij de De Fotoprijs 2011. Naast eigen werk, werkt Coppejans in opdracht voor verschillende reclamebureau's, tijdschriften, kranten en weekendbijlages zoals PS van Het Parool.

Met zijn laatste serie ‘Dans Le Milieu’ geeft hij gezicht aan het verborgen en verboden leven van de gayscene in West-Afrika. Tijdens een van zijn bezoeken werd hij geconfronteerd met de zware last die homoseksuelen daar dagelijks met zich mee dragen. In deze landen is homoseksualiteit om religieuze redenen verboden. Uit de kast komen kan een gevangenisstraf tot tien jaar tot gevolg hebben. Ook op sociaal-maatschappelijk niveau betekent dit dat men verstoten wordt en gedwongen geïsoleerd raakt. Tijdens de Gaypride exposeerde Coppejans zijn ‘Dans Le Milieu’ in de Melkweg Galerie en samen met stichting PINKB!NK! organiseerde hij een aantal fundraisers. De opbrengst van alle evenementen kwam ten goede van projecten voor de LGBT-gemeenschap (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) in West-Afrika.
 Daarnaast maakte hij in Senegal een portretserie over worstelaars. Worstelen is in Senegal sport nummer 1. Vele jongens dromen van een carrière als professioneel worstelaar. Coppejans volgde een maand lang de jongens uit het kleine dorp Yene, die iedere dag op het strand samen komen om fanatiek met elkaar te trainen.

Waarin verschilt het werk van een portretfotograaf van andere fotografen? Coppejans vertelt deze avond over zijn werk, wat fotografie voor hem betekent en neemt je o.a. mee in de wereld van de LGBT community in West Afrika.