Global Trends
Week van de Energie

Energie voor de toekomst

Een talkshow met lezingen, discussie, columns en muziek. Wat kan je zelf doen in je huis, bedrijf of eigen buurt?
dinsdag 16 sep 2014, 20.00
di 16 sep 2014, 20.00
Grote zaal
Reageer

In een afwisselend programma met lezingen, interviews, debat, columns en muziek komen verschillende experts, ervaringsdeskundigen en ondernemers op het gebied van energie aan het woord. Wat kunnen we allemaal zelf doen, wie doet het al en wat kunnen we daarvan leren? En hoe verhoudt de kracht vanuit de samenleving zich ten opzichte van de overheid en grote bedrijven?

Gespreksleider en duurzaamheidexpert Natasja van den Berg ontvangt onder meer ondernemer Aart van Veller, mede-oprichter en bestuurder van Vandebron die een wervelende introductie houdt over de noodzaak van een energietransitie en de gevolgen daarvan voor Nederland. Wat betekent het voor ons als land als in 2030 naar verwachting een groot deel van de energie in ons land opgewekt wordt met zonnepanelen, windmolens en andere duurzame bronnen? De finalisten van de Duurzame Amsterdammers in het MKB prijs, de DAM Prijs, worden bekend gemaakt door wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho. Wat doen deze ondernemers aan de transitie naar een duurzame energievoorziening? Amsterdamse pioniers op het gebied van duurzaamheid gaan met elkaar in gesprek over de vraag wat succesvolle energieprojecten zijn en hoe je mensen kan enthousiasmeren om zelf mee te doen.

Met: Anne Kloppenburg van New Electric, die mooie oude auto’s en boten ombouwt tot schone elektrische voertuigen. Aukje van Bezeij, woonbootbewoner in de IJsbaanpad-buurt die actief is bij Wij Zijn Om. En Jimmy Vreden, energieambassadeur en huurder van Eigen Haard.

Tijdens een productenparade worden de beste energie-innovaties op verrassende wijze gepresenteerd. De avond wordt muzikaal begeleid door jazzmuzikant Timon Koomen van Kapok.

Een deel van het publiek zal bestaan uit de Microsociety, een vooraf geselecteerde groep burgers die een afspiegeling vormt van de Nederlandse samenleving. Zij worden voor en na het programma uitgebreid geïnterviewd door onderzoekers van de Vrije Universiteit om te leren wanneer mensen bereid zijn zélf een rol te spelen in de energietransitie.