De Stad

Energie is geld

Kunnen we een geldsysteem bouwen op duurzame energie?
maandag 23 jan 2017, 20.00
ma 23 jan 2017, 20.00
IJ Zaal

Stel je voor: we gebruiken groene stroom als nieuw ruilmiddel. Experts uit het financiële domein, de technologische hoek en de energiewereld buigen zich over dit idee. Praat mee over de voordelen, maar ook de manco's die een dergelijk nieuw geldsysteem met zich mee zouden brengen.

Aanleiding van deze avond is het initiatief van netwerkbedrijf Alliander en Pakhuis de Zwijger om een digitale munt, oftewel een crypto-currency op basis van lokale duurzame energie te ontwikkelen. De naam is de Jouliette. Het (redelijk) unieke van deze nieuwe munt is dat ze uitsluitend gecreëerd wordt wanneer duurzame elektriciteit door particulieren wordt geleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Waar andere crypt0-currencies, zoals de Bitcoin, veel energie verbruiken, zal door deze munt juist (duurzame) energie worden gecreëerd.

Om tot een geslaagd concept te komen, moeten nog veel lastige vragen beantwoord worden, zowel fundamentele als praktische. Deze avond gaan we met vooraanstaande critici en het publiek antwoorden formuleren op deze vragen.

Bitcoin en crypto-currencies

Het is de Blockchain, internet technologie, die veel crypto-currencies mogelijk maakt. Maar hoe werkt de Blockchain eigenlijk? In ongeveer 5 minuten wordt de blockchain technology in dit filmpje uitgelegd. Wat is de echte waarde van de techniek achter Bitcoin en cryptocurrency?

https://www.youtube.com/watch?v=YIVAluSL9SU

maandag 23 jan 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 148 mensen waren aanwezig