De Stad

Enclaves in de stad

De stad als knooppunt. Maar hoe verbonden is Amsterdam?
maandag 15 feb 2016, 20.00
ma 15 feb 2016, 20.00
IJ Zaal

De gemeente Amsterdam wil zich positioneren als een global business hub, een knooppunt in mondiale zakelijke netwerken, geheel in lijn met wat de Stedelijke Agenda van de EU beoogt. De stad als knooppunt heeft vooral positieve connotaties: openheid, vriendelijkheid, verbondenheid, solidariteit, innovatie, etc. Ook binnen de stad worden knooppunten als motoren gezien van economische en culturele bedrijvigheid. Maar is de stad eigenlijk wel zo goed verbonden?

Bekijk vanavond vanaf 20.00 op deze pagina de livestream:


We nodigen alle Amsterdammers uit zich aan te sluiten bij de stedelijke raad en in gesprek te gaan over de tendensen en nuances in het beleid voor de Europese stad. Met deze tweede avond in het bijzonder: zijn steden niet vooral elkaars concurrenten, en kunnen ze wel meer samenwerken? Zijn grote concentraties van horeca of kantorenhubs, bedoeld als magneet voor buitenlandse toeristen en investeerders, wel waardevol voor de inwoners van de stad? Zijn we meer bewoners van enclaves die alleen soortgenoten spreken en nooit omkijken naar anderen in de straat en in de stad? Sluit je aan bij de stedelijke raad en praat mee!

Núria Arbonés Aran breekt een lans voor een nieuwe manier om te denken over stedelijke knooppunten: ze wil graag de competitie inruilen voor samenwerking en laat zien hoe met samenwerking negatieve effecten van de huidige economische competitie ondervangen kunnen worden.

Wat als een Hub City de allegorieën omarmt van een echte metropool in de oorspronkelijke betekenis van het woord, een ‘moederstad’? De stad als liefhebbende moeder, een haven, die van haar kinderen houdt met al hun talenten maar ook met hun imperfecties, angsten en nachtmerries.

Tim Verlaan beziet de groeiende rol van de binnenstad als toeristische hub. Hij kijkt terug op de manier waarop Amsterdammers in verzet kwamen tegen de uitverkoop van hun binnenstad, toen ze de plannen van vastgoedontwikkelaar Bouwes met het Klein-Gartmanplantsoen stopten.

Het functioneel en sociaal gemengde stadscentrum maakt plaats voor een toeristenreservaat met onbetaalbare huur- en horecaprijzen. Buurtbewoners voelen zich vaak machteloos. Amsterdammers klagen steen en been over de toenemende drukte, maar verhuren tegelijkertijd hun woning via populaire websites als Airbnb en Wimdu.

Wietze Gelmers beschouwt de betekenis van hippe koffietenten waar iedereen gezien lijkt te willen worden. Het is een nieuw type ontmoetingsruimte die ons een inkijk geeft in de nieuwe stedelijkheid.

maandag 15 feb 2016, 20.00
IJ Zaal
Deze 83 mensen waren aanwezig