De Stad

Elektrisch Voorwaarts

Is hergebruik een oplossing voor elektrisch vervoer?
donderdag 25 okt, 20.00
do 25 okt, 20.00
Studio
Reageer

Kun je in deze tijd nog iets met een door diesel aangedreven sleepboot uit 1936? Anne Kloppenborg vindt van wel, zijn bedrijf New Electric bouwde onlangs een sleepboot om, zodat het binnen de stad volledig elektrisch aangedreven kan varen en nog decennia mee kan. Eerder verbouwde hij een zilveren Jaguar tot full-electric auto. Hergebruik is de kern van de circulaire economie, maar is dit niet een hobby voor de rijken? Of is dit de oplossing voor een snelle transitie van fossiele naar elektrische mobiliteit? Wat drijft ondernemers als Kloppenborg? En wat komt kijken bij het ombouwen naar een volledig elektrisch voertuig? Aan de hand van het verhaal van New Electric gaan wij in op de vele initiatieven voor het ombouwen van fossiel aangedreven naar elektrische voertuigen.

De avond staat in het teken van de techniek en de motivatie achter de initiatieven voor hergebruik in elektrische mobiliteit. In gesprek met Anne en de overige gasten bespreken wij het belang van hergebruik voor het terugdringen van de ecologische voetafdruk en het behouden van cultureel erfgoed. 

Na een gesprek met idealistische ondernemers en techneuten weet je hoe je met elektrische aandrijving een combinatiegewicht van 100 ton kan voorstuwen. Met voorbeelden uit de praktijk bespreken wij hoe deze techniek het aangezicht van de stad aan het veranderen is

Anne Kloppenborg is de oprichter van New Electric en winnaar van de Dam Prijs 2016. In dit fragment gaat hij in op waarom hij is begonnen met zijn bedrijf.

Bart Verweijen gelooft in de kracht van hergerbuik van elektrisch vervoer op water met gerenoveerde schepen. Met ZOEV City zet hij in op meer transport over Amsterdams water om de drukke straten te ontlasten.

Frans Heijn is de oprichter en voorzitter van de Verenigde Rederijen Amsterdam. Met zijn Admiraal Heijn is hij een voorvechter van het behouden van historische boten door elektrificatie.

donderdag 25 okt, 20.00
Studio
Deze 41 mensen waren aanwezig