Global Trends

Einde aan wegwerpplastic

Wat betekent het verbod van het Europees Parlement voor ons plastic gebruik?
maandag 19 nov 2018, 20.00
ma 19 nov 2018, 20.00
IJ Zaal

Het plastic zakje om je boterham, het vrolijk gekleurde rietje in je ranja of de wegwerpbeker van je koffie 'to-go’. Op een zonnige dag in het park gebruikt de gemiddelde Amsterdammer deze 'single-use' plastic producten slechts 20 minuten voordat ze in de vuilnisbak, op straat of in de gracht belanden. Het einde voor deze tijdelijke gebruiksmiddelen is in zicht nu het Europees Parlement heeft ingestemd met maatregelen om vanaf 2021 wegwerpplastic te verbieden. Deze nieuwe maatregelen richten zich op de tien kunststofproducten voor éénmalig gebruik die het meest worden gevonden en samen goed zijn voor 70% van alle zwerfvuil op zee. Om welke soorten plastic gaat het dan? Is zwerfvuil uit te bannen zonder statiegeld? Wat betekent dit voor de verpakkingsindustrie, voor steden en voor jou als consument? Kortom: Wat betekent het besluit van het Europees Parlement in de praktijk?

Wat gaan we doen?

  • Merijn Tinga is surfer, bioloog en kunstenaar. Als Plastic Soup Surfer zet hij zich in tegen de plastic vervuiling door opvallende expedities en campagnes. En richt zich daarbij nadrukkelijk op de bron van het plasticprobleem. Op het water onderneemt hij recordpogingen op surfboards gemaakt van plastic afval. Op land confronteert hij het bedrijfsleven en beleidsmakers waarbij hij de inzet van gerechtsdeurwaarders niet schuwt. Vanavond zal hij ons meenemen in zijn avonturen, aanpak en visie op het plastic probleem.
  • Ecover begon met schoonmaakmiddelen te maken zonder fosfaten, om zo het onderwaterleven te redden. Nu heeft het ook de oorlog verklaard aan de plastic verpakkingen waarin tot nu toe het milieuvriendelijke afwasmiddel verpakt zat. Tom Domen van Ecover zal ons vertellen over de weg naar de eerste fles van gerecycled plastic.
  • Arnout Schaap is de beroemdste vuilnisman van Amsterdam. Na jaren van “achter op de wagen” is hij op verzoek van de gemeente Amsterdam les gaan geven over de gevolgen van zwerfafval. Nu bereikt hij met Recycle Valley meer dan 3000 leerlingen in voortgezet- en beroepsonderwijs. Wat betekent het EU-besluit voor de toekomstige generatie?
  • De gemeente Almere is bezig met de opzet van een plasticfabriek met eigen plastic waaruit producten voor de openbare ruimte gemaakt kunnen worden. Wat voor plastic gaat deze fabriek verwerken? Hoe is die tot stand gekomen En wat doet de fabriek als er geen plastic meer is? Paul Mul is betrokken bij de ontwikkeling verteld over de innovatieve ontwikkeling van een plasticfabriek.
  • Marijn Scheltens houdt een pitch: ze richtte drie maanden geleden FanSea op, een startup die rietjes maakt van zeewier.
maandag 19 nov 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 88 mensen waren aanwezig