Global Trends

Einde aan wegwerpplastic

Wat betekent het besluit van het Europees Parlement voor ons plastic gebruik?
maandag 19 nov, 20.00
ma 19 nov, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Het plastic zakje om je boterham, het vrolijk gekleurde rietje in je ranja of de wegwerpbeker van je koffie 'to-go’. Op een zonnige dag in het park gebruikt de gemiddelde Amsterdammer deze 'single-use' plastic producten slechts 20 minuten voordat ze in de vuilnisbak, op straat of in de gracht belanden. Het einde voor deze tijdelijke gebruiksmiddelen is in zicht nu het Europees Parlement heeft ingestemd met maatregelen om vanaf 2021 wegwerpplastic te verbieden. Deze nieuwe maatregelen richten zich op de tien kunststofproducten voor éénmalig gebruik die het meest worden gevonden en samen goed zijn voor 70% van alle zwerfvuil op zee. Om welke soorten plastic gaat het dan? Is zwerfvuil uit te bannen zonder statiegeld? Wat betekent dit voor de verpakkingsindustrie, voor steden en voor jou als consument? Kortom: Wat betekent het besluit van het Europees Parlement in de praktijk?

Met in dit programma onder anderen

Merijn Tinga
Plastic Soup Surfer
Tom Domen
Global head of Long Term Innovation at Ecover
Marijn Scheltens
Cofounder at FanSea
Dave Post
Projectmanager DNA projects

Wat gaan we doen?

  • Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, vraagt aandacht voor het plasticprobleem op zijn van zwerfplastic gemaakte surfboard. De bioloog en tevens kunstenaar ruimt de zee op en confronteert politici en producenten met wat hij bijeenraapt. Met zijn acties hoopt hij toekomstige vervuiling voorkomen. Hij zal ons vanavond uitleggen wat hij zoal tegenkomt, en wat het grote plasticprobleem is.
  • Ecover begon met schoonmaakmiddelen te maken zonder fosfaten, om zo het onderwaterleven te redden. Nu heeft het ook de oorlog verklaard aan de plastic verpakkingen waarin tot nu toe het milieuvriendelijke afwasmiddel verpakt zat. Tom Domen van Ecover zal ons vertellen over de weg naar de eerste fles van gerecycled plastic.
  • Marijn Scheltens houdt een pitch: ze richtte drie maanden geleden FanSea op, een startup die rietjes maakt van zeewier.
maandag 19 nov, 20.00
IJ Zaal
Reserveer
Deze 47 mensen zijn aanwezig