De Stad

Eigenaarschap en eigenkracht

In drie stappen naar professionalisering van coöperatieve gebiedsontwikkeling. Stap 1: Verantwoordelijkheid.
donderdag 15 jan 2015
do 15 jan 2015
IJ Zaal
Reageer

Pakhuis De Zwijger organiseert in samenwerking met Stadkwadraat en lectoraat Gebiedsontwikkeling en transitiemanagement van de Hogeschool Rotterdam drie bijeenkomsten over het professionaliseren van coöperatieve gebiedsontwikkeling. Deze alternatieve wijze van ontwikkeling is nu nog een niche, die op steeds meer plaatsen aanslaat. Het is tijd voor een professionaliseringslag. Zo kan de niche zich ontwikkelen tot een serieuze keuze in het palet van mainstream gebiedsontwikkelingsaanpakken, ook wanneer de markt weer aantrekt. Enige vaart daarbij is geboden.

Professionalisering bestaat allereerst uit een fundamenteel begrip van de drijfveren van coöperatieve gebiedsontwikkeling. Waarom willen mensen het? Wat betekent het voor publieke en private professionals in het vak? In de eerste bijeenkomst gaan we dieper in op de achterliggende motivaties. Twee begrippen staan centraal; eigenaarschap en eigenkracht. Waarvoor voel je je verantwoordelijk vanuit je rol als bewoner, eigenaar of professional?

We linken aan belangrijke veranderingen in onze maatschappij. Duizenden collectieven nemen onderdelen van energieproductie, voedselvoorziening, zorg en verduurzaming in de eigen woon- en leefomgeving in eigen hand. Een miljoen ZZP-ers nemen – aldanniet door de crisis gedwongen – de verantwoordelijkheid voor de eigen employability zelf ter hand. Het creëren van publieke waarden is niet meer het primaat van overheden, maar daarmee verdwijnt niet haar verantwoordelijkheid. En dit terwijl het Rijk het motto ‘Je ben ervan of niet’ hanteert.

Tijdens de bijeenkomst proberen we een beter inzicht te verkrijgen in de achterliggende menselijke drijfveren die er voorzorgen dat we anders in de wedstrijd gaan zitten: Waarom gaan we meer dan voorheen uit van onze eigenkracht, ook als we buiten het eigen domein terecht komen? Waarom is het voor overheden zo moeilijk om een beroep te doen op eigenkracht van haar ambtenaren en tegelijkertijd stappen terug te zetten in eigenaarschap?

Introductie door Gert-Joost Peek, Lector transitiemanagement van de Hogeschool Rotterdam.
Keynote door Ivo Nienhuis, onderzoeker Universiteit Groningen en SPECTRUM en praktijkvoorbeeld NDSM Werf, door stichting NDSM.