Global Trends

Eigen handel eerst

Wat zijn de antwoorden vanuit linkse en rechste hoek op dertig jaar neoliberalisme? Wat betekent het mondiale verzet tegen globalisering?
woensdag 20 mrt, 20.00
wo 20 mrt, 20.00
Studio

Elke dag lees je wel ergens dat Trump een volslagen idioot is en Brexit een ontspoorde shitshow. De bubbels waar we in zitten geven ons een éénduidige kijk op complexe fenomenen, waarbij het eigen gelijk steeds wordt versterkt. Maar het is onverstandig om de mondiale tegenreactie op globalisering zomaar aan de kant te schuiven. Want wat levert de economische strategie van Trump de Verenigde Staten eigenlijk op? En welke voordelen heeft de Brexit voor Groot-Brittannië? Wereldwijd zien we verzet tegen de lessen van de neoliberalen, en dan met name het idee van de apolitieke werking van de vrije markt. Wat kunnen we leren van deze politieke ontwikkeling? Wat betekent dit verzet over de lange termijn? Is globalisering te ver doorgeslagen en zijn we op weg naar een nieuwe balans?

Wat gaan we doen?

  • We openen met een interview met Jos de Putter over het maakproces van de documentaire.
  • Vervolgens gaan we het gesprek aan met Pieter Jan Kuijper, over de manier hoe internationale handelsakkoorden en supranationale organisaties werken, wat hun rol is hedendaags en welke impact ze hebben.
  • Aansluitend het gesprek met Brexit-kenner John Hoogerwaard, over het perspectief van de Brexiteers, wat hen drijft en welke argumenten hen overtuigen om te willen vertrekken uit de Europese Unie.
  • Afsluitend het gesprek met Renske Leijten en Chris Aalberts over de toekomst van de EU. Wat kunnen we leren van deze politieke ontwikkelingen en welke politieke variaties en visies op de EU stelt deze stroming voor?
woensdag 20 mrt, 20.00
Studio
Deze 69 mensen waren aanwezig