De Stad

Eerste landelijke JIMdag

Iedereen een steunfiguur uit eigen omgeving. Versterk je kennis & contact met collega’s, jongeren, ouders en JIMs.
Gratis, extern reserveren
dinsdag 6 mrt 2018, 13.00
di 6 mrt 2018, 13.00
Hele pand
Reageer

JIM is een aanpak waarbij een jongere zelf een mentor uit zijn omgeving kiest om te helpen bij conflicten thuis om uithuisplaatsing te voorkomen. Sinds een jaar is stichting JIM actief, met als missie dat iedere jongere in Nederland een JIM heeft. Er worden nu ruim 40 instellingen getraind in deze nieuwe benadering, tijd voor ontmoeting en inspiratie! Ontmoet collega’s uit het hele land die werken met JIM in de pleegzorg, de JeugdzorgPlus en in de wijk. Met workshops voor ieder die geïnteresseerd is in onze thema's en toepassingen.

Reserveer een plekje via de gele knop rechtsboven. Gratis (middels een kortingscode) voor jongeren en hun JIMs en leden van Stichting JIM. Twijfel je of je recht hebt op een kortingscode en dus gratis deelname? Neem dan even contact op met info@jimwerkt.nl

Programma

13:00 Inloop
13:30-14:00 Kick-off Levi en Suzanne

JIMontwikkelaar en opleider Suzanne de Ruig en JIMontwikkelaar en onderzoeker Levi van Dam geven een introductie over JIM.

14:15-15:45 Workshops

Keuze uit de volgende vier programma's.

1 – JIMintroductie

O.l.v. Stefan Cuppen & JIM
Tijdens de JIMworkshop zal Stefan je een deel van het doen en denken met de JIMmindset laten ervaren.
Wat houdt het in, hoe is het ontstaan en nog belangrijker: wat betekent de JIMmindset voor jou?"

2 – JIMdebat

O.l.v. Els Bijman
Wat vergt de JIMaanpak nu eigenlijk allemaal van ons als professional? We werken nu samen met de JIM, maar hoe werken we eigenlijk samen met collega’s? Dagblad Trouw, 17 november 2017; “Hulpverleners jeugdzorg noemen elkaar incompetent en schuiven verantwoordelijkheden af.”
Hoe komt het formele en informele netwerk bij elkaar als uit onderzoek blijkt dat professionals elkaar niet vertrouwen?! In deze workshop nodigt Els je uit om met elkaar in debat te gaan over dit onderwerp.

3 – JIMlab

O.l.v. Suzanne de Ruig & Yvonne van Riemsdijk
De JIMaanpak staat voor een andere manier van denken. Met JIM kijken en handelen we vanuit een ander perspectief. In deze workshop gaan we hier een stapje verder in. Welke vraagstukken leven er? Wat vinden de JIMs hiervan?

4 -  JIM & regelgeving

O.l.v. Margreet van Ommering (Reinaerde)
Organisaties die reeds met JIM werken, ondervinden dat co-creëren met gezinnen en hun netwerk de transformatie thema’s op de kaart zetten. Tegelijkertijd lopen we tegen wet- en regelgeving aan. In deze workshop willen we met elkaar onderzoeken welke thema’s prioriteit en wellicht om actie vragen. 

JIM's invloed

O.l.v. Ingrid Wendel (Essense) en Levi van Dam
Als JIM heb je ervaren hoe het is om mentor te zijn en ken je als professional de meerwaarde van deze nieuwe benadering. En zijn er vast ook dingen waar jij tegenaan loopt, of wellicht heb je tips of hoor je graag ervaringen van anderen. In deze workshop krijg je de gelegenheid om dit te delen en bespreken met anderen. En samen te bedenken wat jullie helpt om nog invloedrijker te worden.

16:00-17:00 Ben Tiggelaar

Ben Tiggelaar (onafhankelijk schrijver, spreker en gedragswetenschapper) vertelt over het thema 'natuurlijk leiderschap', naar aanleiding van zijn werkbezoek bij JIMcollega’s en in Amsterdam. Ook is hij in gesprek geweest met twee JIMs. Op basis van die ervaringen en zijn expertise neemt hij ons mee in natuurlijk leiderschap. Hoe geef je dat vorm als je positie verandert door de samenwerking met een JIM? Hoe help je anderen – ouders, jongeren en JIMs – om leiding te geven aan hun leven?

17:30 Diner

Aansluitend is er een lopend buffet.

20:00 Theatervoorstelling

In de avond wordt het JIMtheater opgevoerd, met scenes over complexe situaties in het JIMproces. Des Balentien staat stil bij de belofte van JIM: ‘met je eigen wortels groei je het mooist’. Gershwin Bonevacia geeft een spoken word performance. Met het publiek gaan we in gesprek over de impact van deze belofte voor gezinnen en professionals. De voorstelling heeft een spannend nieuw einde!

Gratis, extern reserveren
dinsdag 6 mrt 2018, 13.00
Hele pand