De Stad

Eerlijke algoritmen

Nieuwe technologietalkshow met o.m. wethouder Rutger Groot Wassink, CTO Amsterdam Ger Baron en techfilosoof Martijntje Smits.
woensdag 26 feb 2020, 20.00
wo 26 feb 2020, 20.00
Grote zaal

Algoritmen zijn overal en bepalen steeds meer in ons dagelijks leven. We gebruiken het voor de beste smartphone foto's, maar ook bij misdaadpreventie en het opsporen van fraude bij de sociale dienst. Maar hoe neutraal is deze onzichtbare spelverdeler? Hoeveel van onze voorliefdes of vooroordelen nemen deze systemen over? En hoe krijgen we hier grip op? In onze nieuwste talkshow - Next Level - spreken we over de impact van technologie op onze samenleving.

We beginnen de avond in gesprek met Rutger Groot Wassink, Amsterdams wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering, over hoe algoritmen de stad beïnvloeden? Hoe zorgt de gemeente ervoor dat de Amsterdammer centraal staat in de uitvoering van beleid? Hij blijft aan tafel zitten als co-host van de avond.

Met Rik Helwegen van het CBS gaan we in gesprek over zijn onderzoek naar eerlijke algoritmen (zie het Trouw artikel onderaan de pagina).

Daarna gaan verkennen we met techniekfilosoof  Martijntje Smits het verschil tussen eerlijke en oneerlijke algoritmen. Waarna we samen met Martijntje en Mirko Schaefer, projectleider Utrecht Data School, én de zaal spreken over de impact op de samenleving.

Hiljanne van der Meer zal spreken over NEMO’s programmering voor volwassenen over technologie, zoals de tentoonstelling over data en Ai die in september opent op in De Studio op het Marineterrein.

We sluiten de avond af met een gesprek tussen Ivonne Jansen, Code NL en Ger Baron, CTO Amsterdam, over wenselijke toepassingen in de stad.

Tot slot; kijk ter inspiratie dit filmpje van Vox.com ‘Color film was built for white people’ in onderstaande link.

woensdag 26 feb 2020, 20.00
Grote zaal
Deze 234 mensen waren aanwezig