Global Trends
Meet Up

Eerlijk klimaatbeleid voor iedereen

Wie betaalt de rekening van het getreuzel rond het klimaat?
woensdag 24 apr 2019, 20.00
wo 24 apr 2019, 20.00
IJ Zaal

Na de klimaatmars op 10 maart is de strijd voor eerlijk klimaatbeleid nog lang niet gestreden. Voor de politiek is het nu de opgave om de rekening eerlijk verdelen en op te komen voor iedereen die de gevolgen van klimaatverandering voelt. In Nederland en daarbuiten. Tegenover het egoïsme van de klimaatontkenners groeit het bewustzijn dat klimaatverandering ook een sociale en een maatschappelijke kwestie is, waarbij de grootste schade geleden wordt door dezelfde bevolkingsgroepen en landen die economische en sociaal ook aan het kortste eind trekken.

Programma
Deze meet up zoekt een antwoord op de solidariteitsvraag: in hetzelfde weekend lopen de inclusieve Women’s March en de massale, maar nog vooral door klassieke ngo’s gedomineerde Eerlijke Klimaatmars. Hoe hebben deze twee elkaar beïnvloed, waar kunnen we elkaar meer vinden en waar zitten de onzichtbare muren?

Keynote speakers laten hun licht schijnen over de verwevenheid van de thema’s: de Provinciale Statenverkiezingen gingen geheel one issue over klimaat. Intussen hebben we een nieuwe realiteit, met de aanslagen in Christchurch, de rellen op Urk en de bedreigingen van moskeeën. Ook op thema’s als zwarte piet, discriminatie op de arbeids- en woningmarkt en etnisch profileren, moet progressief Nederland zich uitspreken. Deze xenofobe en ontwrichtende mechanismen vloeien voort uit het economische systeem dat keuzes maakt voor winst boven klimaat en sociale rechtvaardigheid, en goed gedijt bij het uitspelen van groepen tegen elkaar. Waarom kunnen we dat niet los van elkaar zien?

Vertegenwoordigers van sociale bewegingen reageren op de opgebrachte punten: is dit het uitgelezen moment voor een gezamenlijk statement waarin we uitspreken: ‘Wij laten ons niet tegen elkaar uitspelen.’ Hoe ziet een gezamenlijk statement en een gezamenlijke beweging eruit? (praktisch, organizing, hoe keren we het mediaframe?).

woensdag 24 apr 2019, 20.00
IJ Zaal
Deze 73 mensen waren aanwezig