De Stad

Eenzaamheid en suicide

Neemt de man zijn geluk wel serieus? In gesprek met o.a. Nathan Vos en Lucas de Man.
donderdag 28 sep 2017, 20.00
do 28 sep 2017, 20.00
IJ Zaal

In Nederland brengen twee keer zoveel mannen als vrouwen zichzelf om het leven, met name in de leeftijdscategorie 40 tot 60 jaar. Nathan Vos verloor zijn broer David door zelfdoding. Hij was 40 jaar, had drie kinderen, was ogenschijnlijk gelukkig. Wat was er aan de hand met hem? Wat was zijn strijd? En waarom nemen zo weinig mannen hun eigen geluk serieus? Om te kunnen begrijpen waar het mis ging bij zijn broer, interviewde Nathan weduwes van andere lotgenoten, bevroeg talloze mannen en experts, dook in de wetenschap en literatuur, deed zelfonderzoek en schreef zijn waarnemingen op in het boek Man o Man. Aan de hand van het boek gaan we deze avond, als onderdeel van de Week tegen Eenzaamheid, in gesprek over eenzaamheid onder deze groep mannen.

Man o Man

Je faalt niet. Je doet wat je kan, en dat is goed genoeg. Dat is het verhaal dat Nathan Vos, die in 2015 zijn lieve, verstandige en heel lang best gelukkige broer David verloor aan zelfdoding, aan mannen wil meegeven. Want mannen moeten en kunnen wat gelukkiger worden. Dat is geen luxe. Maar wat is er aan de hand? Mannen klooien. Ze spelen eerder een rol, meerdere vaak, dan dat ze een echt leven hebben.

Waarom? Wij mannen leerden nooit volwassen te worden, zoals vrouwen dat wel leerden, betoogt Nathan. Daardoor weten we niet waar we voor staan, hoe we het beste met onszelf en anderen moeten omgaan en wat we nou eigenlijk echt willen. En dat is jammer, zonde, en soms gevaarlijk.

In Nederland brengen ruim twee keer zoveel mannen als vrouwen zichzelf om het leven. Maar vrouwen zijn twee keer zo vaak depressief. Hoewel het een niet per se met het ander te maken heeft, lijkt de correlatie helder: mannen zoeken geen hulp. Als ze al weten dat het nodig is. In dit boek onderzoekt Nathan waar het misging bij David en bij negen andere lotgenoten, onder meer door met hun weduwes te praten.
Naar aanleiding daarvan stelt hij nieuwe, maar essentiële vragen. Zoals: Weet je zeker dat je vader van je hield? Wat of wie helpt jou als je het zwaar hebt? En de belangrijkste: denk je dat je faalt?

De Man is Lam

Creator en tv-presentator Lucas De Man, fotograaf en filmmaker Ahmet Polat en audiovisueel talent Rashif El Kaoui zijn gefascineerd door de positie van de man in onze samenleving. Vanuit hun mix van culturen en disciplines startten zij een zoektocht naar wat het vandaag de dag betekent om man te zijn. Ze volgden zowel de ‘mannenemancipatiecursus’ als de ‘ontdek de oerman in jezelf’ workshop. Ze voerden vele gesprekken tijdens bijeenkomsten met vrienden en onbekenden en gingen op bezoek bij o.a. motorclubs en vadercentra.

Het resultaat is te zien in de voorstelling De Man is Lam, een eigentijdse voorstelling, waarin Lucas De Man zijn publiek meeneemt in een prikkelende solo-performance, vol beeld- en geluidsfragmenten van Ahmet en Rashif over de positie van de man in Nederland en België. Een inspirerende zoektocht via theater, beeld en geluid naar man-zijn anno nu.
Over religie, vaderschap, agressie, kwetsbaarheid, vrouwen, intimiteit en meer. Actueel, gebaseerd op persoonlijke verhalen en met humor.

donderdag 28 sep 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 112 mensen waren aanwezig