De Stad

Een beter milieu begint bij je stad

Groen kiezen in het stemhokje. Kan lokale politiek sneller duurzaam beleid voeren?
woensdag 7 feb 2018, 20.00
wo 7 feb 2018, 20.00
Grote zaal

Alle huizen aardgasvrij, autoluwe steden voor een betere stad, bewoners een stem geven in toekomstige ontwikkelingen van de stad. Als het aan de gemeenten ligt, wordt er vol ingezet om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Het lijkt zelfs of het de lokale politici steeds makkelijker afgaat om groene idealen om te zetten tot concrete acties, zelfs als landelijk de overheid niet hard loopt. Welke rol speelt de gemeentelijke politiek als aanjager van lokale duurzame initiatieven? En wat is de invloed van de stadmakers voor het realiseren van diverse duurzame projecten? En uiterst urgent: welke rol speelt duurzaamheid in de aankomende verkiezingstijd?

Ruimte voor fietsers en voetgangers

Hoe hou je de stad leefbaar en ga je zo goed mogelijk om met de ruimtelijke schaarste? Met deze uitdaging ging Lot van Hooijdonk, wethouder Verkeer, Duurzaamheid en Milieu in Utrecht, aan de slag. Met een duidelijk doel voor ogen ging ze aan de slag en kreeg zo al veel voor elkaar.  Zo zorgde ze voor minder auto’s in het Utrechtse straatbeeld en creëerde meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Typerend voor Van Hooijdonk is haar gedrevenheid en missie om de inwoners zo goed mogelijk te betrekken bij de politiek. Deze successen en houding leverde haar dit jaar voor de tweede keer de titel beste jonge bestuurder van Nederland op.

De stad als voorbeeld

Abdeluheb Choho (67ste in de Trouw Duurzame 100 ranglijst) heeft als overtuiging dat steden het voortouw moeten nemen bij duurzaamheid. Volgens deze Amsterdamse wethouders (D66, duurzaamheid), zou Nederland er veel schoner uit zien. Choho opende sinds zijn aantreden in 2014 allerlei groene steunfondsen, voor schone energie en circulaire (bouw)projecten. In 2017 lanceerde hij een agenda om Amsterdam van het aardgas af te krijgen. Wie als eerste wil stoppen met aardgas kan subsidie krijgen, maakte hij in augustus bekend. Al snel moeten 10.000 bestaande huizen overstappen op schone warmte. De wethouder blijft protesteren tegen provinciale regels die de bouw van windmolens in de Amsterdamse haven belemmeren. De laatste steenkoolcentrale, Nuons ‘Hemweg’, is hem een doorn in het oog.

De stad als opdrachtgever

Mary-Ann Scheurs pleit er als wethouder Innovatie en Design, Duurzaamheid en Cultuur in Eindhoven voor dat duurzaamheidsambities niet alleen op de gemeente afgewenteld  worden, maar dat lokale bedrijven en inwoners hier ook een bijdragen aan leveren. Op de wat langere termijn heeft Schreurs haar zinnen gezet op de technologische ontwikkeling, zoals hoe de stadslucht in Eindhoven kan worden verbeterd. Zo heeft TU Eindhoven, in nauwe samenwerking met de gemeente en enkele bedrijven 30 luchtzuiveringsinstallaties geplaatst bij de ingang van een ondergrondse parkeergarage. Deze vangen in de parkeergarage fijnstof en roet af en blazen schone lucht de straat op. De luchtzuiveringsinstallaties zouden behalve in parkeergarages ook in tunnels, viaducten, trein- en busstations kunnen worden ingezet.

Kunst en cultuur als katalysator

Sjoerd Bootsma is één van de vijf programmaleiders die er voor gezorgd heeft dat Leeuwarden zich in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa mag noemen. Een titel waar hard voor is gestreden. In 2012 stond Bootsma al met zijn collega’s drie maanden op de Leeuwardse markt en open cafées om spreekbeurten te geven waarom juist Leeuwarden deze rol toebedeeld moest krijgen. Maar de inhoud, en wat het nou betekent om Culturele hoofdstad te zijn, wilden de initiatiefnemers samen met de burgers bepalen. Mede dankzij kunst en cultuur als katalysator zorgden ze ervoor dat de burgers meededen.  Meer dan duizend Leeuwarden zijn gevraagd naar wie ze samen willen zijn in 2030 waarna er gezamenlijk een programma is ontwikkeld waarin duurzaam leven, zowel ecologie, mens als maatschappij, centraal staat.

Alles kan duurzamer

Zijn historische gebouwen nauwelijks duurzaam te maken? Onzin, vindt Suze Gehem (49ste in de Trouw Duurzame 100 ranglijst). Haar adviesbureau De Groene Grachten helpt inmiddels bij het vergroenen van ruim honderd theaters, kerken musea en andere monumentale panden in heel Nederland. Dit jaar ging de verduurzaamde sociëteit van het Amsterdamse studentencorps L.A.N.X. aan de Nieuwezijds Voorburgwal open. De warmte afkomstig van de koeling in de bierkelder verwarmt nu de benedenverdieping, er kwamen warmtepompen op het dak en L.A.N.X. werd volgens Gehem ‘de eerste aardgasloze studentenvereniging van Nederland’, een besparing zo groot als het gasverbruik van 24 huishoudens. Ook Paradiso, de Stadsschouwburg, Kleine Komedie en NEMO neemt ze onder handen. De oud-studente van de TU Delft leidt ook Rooftop Revolution dat advies geeft over het vergroenen van daken. Nu is maar 1 procent van alle platte daken in Nederland groen. Dat moet over drie jaar 20 procent zijn, zo is de stevige ambitie.

© Rooftop Revolution

Niet praten maar doen

Als kwartiermaker voor Buiksloterham en  co-founder Stadslab Buiksloterham Circulair zet Frank Alsema samen met vele anderen vol in om deze wijk volledig circulair te krijgen en zo te bouwen aan een duurzame toekomst van de Nieuwe Stad. Dat Frank niet alleen van het praten is, maar ook echt van het doen, blijkt uit dat hij het door architect John Zondag andersom ontworpen  eigenbouwhuis, Palais Récup, voorzien heeft met allerlei bouw, water en energie  innovaties, oa het eerste fijnstoffilter van de stad. Als voormalig directeur bij de stichting NDSM werf, was Frank verantwoordelijk voor oa de innovatieve gebiedsportal www.NDSM.nl en is nu ook betrokken bij de coöperatie  www.Gebiedonline.nl . Ook was hij Regisseur bij NDSM lab,waar aan de Selfmade Future van de NDSM werd gewerkt. Daarvoor was hij gamemaker en programmamaker VPRO.

Zonlicht tegen klimaatverandering

Roebyem Anders (nummer 9 in de Trouw Duurzame 100 ranglijst), de directeur van zonnepanelenleverancier Sungevity Europe heeft een duidelijk doel voor ogen: in 2020 heeft 10 procent van de Nederlandse koophuizen zonnepanelen op het dak. Nu is dat 7 procent. Maar niet alleen koophuizen, ook huurhuizen en schooldaken moeten meedoen aan de zonnepanelenrevolutie. Het benutten van de zon moet niet ten koste van alles gaan, vindt Anders. “Er zijn nu megaplannen voor zonnepanelen op boerenland. Daar moet je wel mee oppassen. Het kan weerstand opwekken bij omwonenden. En we willen niet dat zonne-energie net zo omstreden wordt als windmolens”, zegt ze in een interview in Trouw. dat ook huurhuizen en schooldaken mee moeten doen in de zonnepanelenrevolutie.

woensdag 7 feb 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 137 mensen waren aanwezig