Creatieve Industrie

Een zee van glas

Een avond over de kunst van het leven na een groot verlies.
vrijdag 25 jan, 20.00
vr 25 jan, 20.00
IJ Zaal
Reageer
Volg dit programma via de livestream

In de zomer van 2016 kwam de geliefde van Geerteke van Lierop niet thuis. Hij bleek verdronken. Wat als het lot zo onverhoeds toeslaat? In haar boek 'Een zee van glas' beschrijft ze het eerste jaar na zijn dood. Naar aanleiding van haar verhaal gaan we in gesprek met experts, ervaringsdeskundigen en creatieven over verlies, zingeving en levenslust. Want met verlies begint ook een zoektocht om het leven opnieuw terug te veroveren. Waar vinden we de schoonheid, inspiratie en lichtheid in een zwar(t)e periode?

  • Geerteke van Lierop is actrice, spreker en coach. Haar vriend kwam twee jaar geleden door verdrinking om het leven. In haar veelbesproken debuut ‘Een zee van glas‘ beschrijft ze op intieme wijze hoe de tijd stil kwam te staan na dit verlies – en hoe ze uiteindelijk haar leven weer herpakt. Wat heeft haar geholpen weer schoonheid en licht te vinden?
  • Tim Overdiek was sportjournalist, correspondent en adjunct-hoofdredacteur bij NOS Nieuws. In 2009 kwam zijn vrouw na een verkeersongeluk om het leven. Hij schreef er ’Tranen van liefde’ over, een verslag van een jaar van rouw. Nu heeft hij een eigen praktijk als therapeutisch coach. Hoe heeft verlies zijn leven gevormd?
  • Geert Broertjes is fotograaf en verloor in een jaar tijd de belangrijkste vrouwen in zijn leven: zijn tante, oma en moeder. Zijn gevoelens heeft hij verbeeld in het fotoboek ‘One Year’, een poëtisch verhaal over verdriet, verlies en liefde, weergegeven in rauwe analoge zwart wit beelden.
  • Michael van Bergen, architect, ziet onze sterfelijkheid als één van de grootste taboes van deze tijd. Daarom ging hij aan de slag om de dood weer te betrekken bij het leven, maar vooral ook weer bij de stad. Voor zijn afstudeerproject Nieuw Leven voor de Dood ontwierp hij een gebouw waarin het leven en de dood weer samen komen in het centrum van Amsterdam.
  • Stine Jensen, bekend als filosoof, publicist en programmamaker, neemt ons mee naar de filosofische wortels van verlies. Waar komt het taboe op sterfelijkheid vandaan en zit er ook schoonheid in verlies?
  • Renske Taminiau is zangeres, performer, producer, schilder en kunstenaar. Haar muziek wordt het best omschreven als singer-songwriter en Indie-pop waarbij de teksten centraal staan. Haar geluid was al te horen in Paradiso, maar ook op het North Sea Jazz Festival en veel andere pop- en jazzpodia. Haar nieuwe album, verwacht in maart 2019, heeft als titel “What Stays When the Lights Go Out” en gaat over de essentie die overblijft wanneer de dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen verdwijnen. Deze avond geeft ze een voorproefje tijdens een semi-akoestische live set!
vrijdag 25 jan, 20.00
IJ Zaal
Reserveer
Deze 105 mensen zijn aanwezig