De Stad

Een nieuwe horecawereld

Maak kennis met de vernieuwers van de horeca. Zijn we de tijdelijkheid voorbij?
donderdag 16 okt 2014, 19.30
do 16 okt 2014, 19.30
IJ Zaal

Hanneke’s Boom, De Ceuvel, Waterkant, Pllek, Basis, Radion en vele anderen, het zijn creatieve, hippe, succesvolle horecazaken én allen hebben ze een tijdelijke bestemming. Wat verklaart het succes van deze jonge ondernemers en waar lopen de initiatieven die het niet halen tegenaan? En wat zijn eigenlijk de gevolgen van tijdelijkheid? Is tijdelijkheid de nieuwe norm geworden of is tijdelijkheid juist toch niet zo ideaal als het lijkt?

Het exploiteren van een kroeg in Amsterdam valt door steeds striktere regelgeving nog niet mee. Toch is een aantal horecaondernemers de afgelopen jaren erg succesvol gebleken met nieuwe zaken op vaak juist alternatieve locaties. Tijdelijke horeca lijkt een voorwaarde te zijn geworden voor het opkrikken van het imago van herontwikkelingslocaties, zoals in Noord en Nieuw-west. De Gemeente Amsterdam stuurt hier vaak bewust op aan onder andere door prijsvragen uit te schrijven en het bekende broedplaatsenbeleid. Het gevolg is dat het horecalandschap drastisch aan het veranderen is: waar het uitgaansleven zich vroeger vooral in het centrum bevond, trekken mensen tegenwoordig steeds meer naar de hotspots in verder gelegen delen van de stad. Toch zijn er ook een hoop initiatieven die niet van de grond komen.

Op deze avond gaan we in gesprek met de vernieuwers in de horeca. We brengen hun ervaringen en de barrières waar ze tegenaan liepen in kaart. Wat zou er beter kunnen? De discussie die daaruit voortvloeit gaat over het vernieuwde horecalandschap van de stad: wat kunnen gemeente en ondernemers van elkaar leren? Hoe zien we de toekomst van tijdelijkheid? Aan het woord komen diverse horecaondernemers en de gemeente.

donderdag 16 okt 2014, 19.30
IJ Zaal