Global Trends

Eén jaar Trump

Een analyse van een jaar chaotisch Amerikaans presidentschap.
maandag 5 feb 2018, 20.00
ma 5 feb 2018, 20.00
IJ Zaal

De 'muslimban', uit het klimaatakkoord van Parijs stappen, een flirt met extreemrechts, het ontslag van FBI-directeur James Comey, geruchten van Russische inmenging, het niet publiek maken van zijn belastingaangifte, een nieuwe belastingwet met een desastreuze impact op de middenklasse, het falen in het hervormen van het zorgbeleid, het provoceren van Noord-Korea, het beledigen van vrouwen. Het presidentschap van Donald Trump is een jaar oud. Hoe houden we dit nog drie jaar vol en in welke staat laat Trump de VS en de wereld achter?

De wereld lijkt kalm, maar de impact van Donald Trump valt nu al niet te overzien. Wat is echter het bredere plaatje? Hoe gaat de vergelijking wanneer we Trump naast Reagan of Bush plaatsen? Hoe kunnen we de internationale schade begrijpen? Wat is zijn invloed op media – en campagnestrategie? En hoe kunnen we samen met Trump de opkomst van nieuw rechts plaatsen?

© Official White House Photo by Pete Souza

Victor Vlam

Amerikadeskundige en journalist Victor Vlam leerde de VS kennen toen hij acht was, wanneer zijn familie verhuisde naar New York en later in de meer conservatieve staat Virginia ging wonen. Gebeten door de politiek was hij actief voor de campagne van Obama in 2008 en 2012 en aanwezig bij campagnes van Donald Trump en Hillary Clinton. Victor heeft dus van binnenuit de Amerikaanse politiek leren kennen en kan een breed perspectief bieden op campagne-strategie en het gepolariseerde landschap van de Verenigde Staten.

Faiza Oulahsen

Campagneleider Klimaat & Energie Greenpeace Faiza Oulahsen heeft expertise in onder andere klimaat, energie, handelskwesties, duurzaamheid en klimaatsonderhandelingen. Ze sprak met Al Gore over Trump en klimaatverandering, verdiept zich in de rol van de Verenigde Staten binnen het VN-klimaatakkoord Parijs en beschouwt duurzame energie als een rijdende trein die Trump niet kan stoppen. Met Faiza gaan we na wat nu de werkelijke impact is van Trump op het milieu.

Pieter Stockmans

Pieter Stockmans is journalist bij MO* Magazine. Hij volgt het mondiale optreden van de Europese Unie, Het Europese vluchtelingenbeleid, de evoluties in Oost-Europa en de regio ten oosten van de EU. Hij heeft ook onderzoek gevoerd naar de manier hoe Nieuw Rechts en Europees conservatisme Donald Trump tot president heeft gemaakt. Hij kadert hoe ideologie en media is gebruikt in het aan de macht brengen van Trump.

maandag 5 feb 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 63 mensen waren aanwezig