De Stad
Waar begin je aan?! 1

Een eigen huis

Voor- en nadelen van medeopdrachtgeverschap bij de ontwikkeling van je eigen woning.
donderdag 12 jul 2018, 20.00
do 12 jul 2018, 20.00
IJ Zaal

De afgelopen tijd worden er meer en meer woningbouwprojecten opgeleverd waar de bewoners een flinke vinger in de pap hebben gehad bij de ontwikkeling. Zij kochten geen woning van papier af, maar invloed op het proces bij architect en ontwikkelaar. Wat levert dit aan voordelen op? Past zo’n woning beter bij je leefstijl? Waar had je achteraf gezien meer invloed op willen hebben? Levert het medeopdrachtgeverschap een grotere community op? Wat zijn de belangrijkste lessen die je moet weten als je medeopdrachtgever wordt? Een avond bedoeld voor iedereen die er zelf over nadenkt om medeopdrachtgever te worden, maar geen idee heeft waar te beginnen. Een progamma dat richting geeft aan medeopdrachtgeverschap dat verder reikt dan de privéwoning; wat betekent dit voor de stad, voor de manier van stad ontwikkelen?

De avond wordt geopend door schrijver Dirk van Weelden, die medeopdrachtgever is geweest bij zijn Superlofts-woning in de Houthavens Amsterdam. Superlofts is winnaar van de Best Housing WAF ’17 en Best Housing WAN ’18 én BNA Beste Gebouw van het Jaar ’18 Particuliere Woonbeleving.

Hierna komt een drietal bewoners aan het woord die, net als Dirk medeopdrachtgever zijn geweest als bewoner van projecten als Superlofts in Amsterdam en Ithaka in Almere. Zij laten in persoonlijke verhalen in beeld en woord zien wat hun ervaringen zijn met mede opdrachtgeven.

Wat begon met een idioot idee, werd een droom die uit is gekomen. Maarten Essenburg is samen met Anna, zoontje Boas (1) en zijn schoonouders Jaap en Kien met hun twee honden in een waar duinpaleis in Castricum gaan kangoeroe wonen. Een huis als dit kopen, verbouwen en op deze manier bewonen is niet standaard en behoeft enige organisatie. Inmiddels bijna een jaar na oplevering kunnen Maarten en Jaap hier – uit ervaring – alles over vertellen.

Frans Soeterbroek geeft een bredere blik op het medeopdrachtgeven. Wat levert het op als mensen meer invloed op hun huis, hun zorg, hun leefomgeving krijgen? Wie heeft daar wat aan? Waarom is de bewonersstem belangrijk is bij ontwikkelen van de stad van de toekomst?

Nienke van Renssen, raadslid Groen Links (en advocaat) licht toe wat zij in hun dagboek over deze avond zouden opschrijven. Wat neemt ze mee, waar ziet zij beren op de weg? Hoe kan zij de resultaten in de praktijk omzetten?

Deze aflevering is een eerste van een reeks in de serie “Waar begin je aan?!” Bewoners aan het woord over medeopdrachtgeverschap en nut en noodzaak van meer invloed op de opdracht en het bouwen aan huis, buurt en stad. Komende afleveringen gaat in op mede-opdrachtgeverschap in de zorg, bij het energie- en verduurzamingsvraagstuk en bij de toekomst van erfgoed. Hoe kun je al bewoner mede-opdrachtgever worden?

De reeks “Waar begin je aan?!” die is opgezet door Architectuur Lokaal is mede mogelijk gemaakt in het kader van Samen werken aan ontwerpkracht, Actieagenda Ruimtelijk Ontwerp 2017-2020

donderdag 12 jul 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 46 mensen waren aanwezig