Creatieve Industrie

Eddo Hartmann

Fotograaf Eddo Hartmann komt vertellen over zijn project Setting the Stage: Pyongyang North- Korea
Toegang vanaf € 5
woensdag 18 mrt 2015, 20.00
wo 18 mrt 2015, 20.00
Studio

Tijdens deze editie van Fotokroniek neemt fotograaf Eddo Hartmann ons mee naar de hoofdstad van Noord-Korea en toont hij ons zijn blik op deze bijzondere stad. Hartmann, die eerder op de longlist van de Prix Pictet (2012) en de Dutch Doc Award (2013) stond, heeft een aantal jaren aan de voorbereidingen van dit nieuwe fotoproject gewerkt. Naast Setting The Stage: Pyongyang vertelt Eddo ook de verhalen achter zijn eerdere werk en over zijn boek Hier woont mijn huis.

Hoewel hij niet de enige Westerse fotograaf is die Noord-Korea tot onderwerp heeft gekozen, onderscheidt zijn werk zich van dat van anderen doordat hij de esthetiek van de architectuur de hoofdrol laat spelen. De beelden van het stedelijk landschap doen denken aan een decor, ze vormen het gezicht van een socialistisch publiek leven. De tentoonstelling ‘Setting the Stage: Pyongyang, North Korea’ – die van 14 maart tot en met 7 juni 2015 te zien is in Huis van Marseille – geeft zicht op Hartmanns eerste kennismaking met de Noord-Koreaanse modelstad Pyongyang en is tevens een eerste episode van het voortdurende fotoproject.

Na mijn vorige, erg persoonlijke project ‘Hier woont mijn huis’ had ik heel erg de behoefte om in plaats van naar mijn eigen innerlijke wereld naar totaal iets anders te kijken, iets dat heel ver weg van mij was. Wat ook mee heeft geteld bij het vinden van mijn onderwerp is dat ik altijd al geïnteresseerd ben geweest in ruimtes, locaties en landschappen waarvan je zou kunnen afleiden wat er daar is gebeurd. Door foto’s te maken van die plekken probeer ik het verhaal eruit te halen,’ Aldus Hartmann.

De fotograaf had al lang interesse in Korea. Hij leest veel over geschiedenis, en dan zeker over de Koude Oorlog waarvan je in Noord-Korea de nasleep kunt zien. Wat ook telt is de zekere mystiek rondom het land: we horen er veel over in de media, maar weten er tegelijkertijd erg weinig vanaf. ‘Ik bedacht dat ik daar heel graag als fotograaf naartoe zou willen gaan en daar kan zien hoe het is. Ik wist omdat het hier Noord-Korea betreft dat dit letterlijk ‘zien’ maar een flintertje zou inhouden, maar daar was ik al erg blij mee.

Toegang vanaf € 5
woensdag 18 mrt 2015, 20.00
Studio
Deze 74 mensen waren aanwezig