Global Trends

Ecomania in China

De transitie naar eco-vriendelijke steden en een schone economie.
dinsdag 22 apr 2014, 20.00
di 22 apr 2014, 20.00
Grote zaal

Over 15 jaar leven er meer dan een miljard mensen in China in steden. De keuzes die bij de bouw van deze steden worden gemaakt zullen de toekomst van de wereld bepalen.

Wij koesteren onze democratie, en het feit dat grootschalige bouwplannen dus niet zomaar van hogerhand worden doorgedrukt. Maar dit Europese model, zo gelooft de Finse ingenieur en schrijver Eero Paloheimo, is te traag om de crisis van nu op te lossen. De eindeloze overleg- en inspraakprocedures, de vele bestuurslagen en de talloze belangen zitten echte innovatie juist in de weg. Voor het veiligstellen van de toekomst voor de mensheid kijkt hij naar het autoritaire China.

Samen met de duurzaam denkende Chinese multimiljonair Zhang Yue bouwt de Fin aan grootse plannen. Zhang denkt dat echte verandering niet bij het volk begint, maar bij de rijken. De Chinese droomstad van het duo moet bestaan uit enorme, piramidevormige torens, met twintig indoor-boerderijen die groenten produceren voor twintigduizend inwoners. In het binnenste van het megagebouw leven mensen onder perfecte omstandigheden met kunstlicht.

De vraag is: is dit een nachtmerrie van top-downdenken, waarin bewoners niets meer wordt gevraagd en alleen nog maar gebruikers zijn in een geperfectioneerd systeem? Of is het de enige route naar een duurzame toekomst? Tijdens de Tegenlicht Meet Up praten we door met diverse gasten:

We skypen met de Nederlandse architect Neville Mars (MARS architects, Shanghai) die al weer jaren in China woont en werkt. Hij schreef The Chinese Dream – a society under construction en was eerder betrokken bij o.a. de Dynamic City Foundation, een interdisciplinair stedelijk onderzoeksplatform voor duurzame groei in China. Zijn nieuwste boek gaat over Ecosteden.

De noodzaak naar eco-vriendelijke steden geldt ook voor Europa. Het onderzoeksbureau van John Kerkhoven (Quintel Intelligence) ontwierp een rekenmodel dat de energiemarkt simuleert. Onlangs uitte hij zijn kritiek in het FD over de de manier waarop de omschakeling naar meer duurzame energie in Europa verloopt. Hij pleit voor een samenleving die geheel op duurzame energie draait.

Ton van Oostwaard (E-corridors) heeft met zijn stichting tot doel Amsterdam beter klimaatresistent te maken, oa. door voor 2021 40.000 – 50.000 hectare groen aan te planten in een cirkel rondom de stad: de Groene Klimaatgordel. Om dit te realiseren zijn veel interessante samenwerkingen aangegaan.

Verder gaan we in gesprek met Maarten Hajer (Planbureau voor de Leefomgeving) die met het rapport De Energieke Samenleving een denkkader neerzet voor de duurzaamheidsopgave. Hierin wordt de stad als startpunt genomen voor de realisatie van een schone economie.